Must have vs. nice to have: welke keukenapparaten heb je écht nodig?

keuken met noodzakelijke keukenapparaten

Een volledig uitgeruste keuken… Wat is dat precies? Voor de ene zijn een koelkast, kookplaat en afwasmachine meer dan voldoende, terwijl een ander pas gerust is als ook de stoomoven, teppanyaki plaat en warmhoudlade een plaatsje hebben gekregen. We zetten de must-have & nice-to-have keukenapparaten met hun voor- & nadelen op een rijtje.

Een kookplaat: no-brainer

Het spreekt voor zich dat je je keuken moet uitrusten met een kookplaat. Het type bepaal je zelf, en hangt af van hoe vaak & hoe graag je achter het fornuis staat.

inductiekookplaat

Kook je vaak, dan is een inductiekookplaat een goed idee. Op die manier verloopt koken sneller én veiliger. De nieuwste inductievuren werken zelfs met zones: je kan overal je pot neerzetten.

Ook een gasvuur heeft zijn charmes, maar is minder makkelijk in onderhoud.

Dit inductievuur heeft zowel 2 aparte ‘pitten’ als een zone.

Een dampkap als logische vervolg

Een kookplaat gaat onherroepelijk samen met een dampkap. Zo vermijd je geurtjes, rookontwikkeling en stoom overal. Wat die dampkap betreft, zit het grote verschil in de zuigkracht en de uitvoering. Zo kan je kiezen voor een ingebouwde dampkap boven het vuur, maar vind je tegenwoordig ook dampkappen die in de kookplaat zijn ingebouwd, of uit het keukenblok komen. Die laatste versies hebben natuurlijk een prijskaartje…

Over oven(s)…

Een (combi) oven

Twijfel je of je een gewone oven nodig hebt, dan zeggen we resoluut ‘JA’! Onbewust gebruik je die vaker dan je beseft. Voor keukenklunzen gaat het dan over die diepvriespizza, ovenschotel of kant-en-klare bakmix. Eventueel kan je, in het geval van plaatsgebrek of beperkt budget, kiezen voor een combi-oven, waarover meer in dit artikel.

Een microgolfoven

Ook een microgolfoven hoort wat ons betreft thuis in de categorie ‘noodzakelijke keukenapparaten’. Je hoeft die echter niet in te bouwen. Een los exemplaar is vaak goedkoper en werkt net even goed!

groenten uit de stoomoven

Een stoomoven

Een meerwaarde voor healthy foodies, maar zeker geen must. Met een stoomoven verlies je minder vitaminen, maar wel meer tijd (voor in het opkuisen). Een steamer kan je ook zo kopen of nabootsen met een kookpot.

Een warmhoudlade: voor keukenprinsen & prinsessen

Één van de paradepaardjes onder de keukenapparaten: de warmhoudlade. Je kan ze gebruiken om borden voor te verwarmen of een gerecht warm te houden.

warmhoudlade met vlees

Wist je dat… je je warmhoudlade ook kan gebruiken om vlees ‘voor te garen’ en warmte te geven binnenin (voor de perfecte bleu chaud, bijvoorbeeld)?

Scoren met de perfecte cuisson dankzij een warmhoudlade! Foto bij keukenstudiomaassluis.nl (Pinterest).

Een afwasmachine? Up to you!

Wat ons betreft een absolute meerwaarde (lees: gemak), maar doe je graag al zingend de afwas, dan investeer je misschien beter in een muziekbox? ;-)

Een teppanyaki plaat? Overbodig.

Hoe spannend het ook mag klinken, die ingebouwde teppanyaki plaat naast je kookplaat heb je echt. niet. nodig. We spreken uit ervaring als we zeggen dat je ze zelden of nooit gebruikt. Een grillpan heeft net hetzelfde effect en is heel wat makkelijker in onderhoud.

Een koelkast, of course…

Last but not least… de koelkast. Die heeft geen extra uitleg nodig, al geven we je graag deze tips mee:

  • Een tweede koelkast (bijvoorbeeld in de berging) is geen overbodige luxe om drank & grotere items te koelen.
  • Een vriesvak of aparte vriezer? Dat bepaal je zelf. Wij adviseren een gecombineerd exemplaar in de bergruimte of een aparte vriezer. Je hebt toch altijd meer plaats nodig dan je denkt.
  • Organiseer je koelkast zo goed mogelijk om alle ruimte te benutten. Hoe je dat doet, lees je hier.
koelkast organiseren
12/10/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?