Koelkast kopen?

De ijskast, onmisbaar in ons dagelijks leven, is tegenwoordig ook een heus designobject geworden! Designers halen het onderste uit de kan om de ijskast steeds modieuzer te maken, maar er tegelijkertijd ook voor te zorgen dat ze efficiënt en praktisch blijft in gebruik. Een koelkast kopen is dus geen eenvoudige opdracht meer. Enkele suggesties die je kunnen helpen om het geschikte model te vinden.

Koude en voedingswaren bewaren

De belangrijkste functie van een koelkast is voedsel afkoelen, zodat het langer bewaart. Je hebt de keuze tussen de koelkast met statische koude, de koelkast met dynamische koeling of  de no frost koelkast. Wat te kiezen?

De koelkast met statische koude is het basistype koelkast. De koude lucht circuleert vrij door de ijskast, maar wordt niet op een gelijkmatige manier in de behuizing verdeeld. Hierdoor ontstaan verschillende temperatuurzones. Het grote nadeel van dit type koelkast is dus dat het koudste deel zich onderaan bevindt en het warmste bovenaan. Je moet hiermee dus rekening houden wanneer je jouw voedingswaren in de ijskast plaatst.

De koelkast met dynamische koeling is een koelkast die is uitgerust met een ventilator. Hierdoor wordt de koelkast efficiënter dan de koelkast met statische koude en dat komt omdat de temperatuur op een homogenere wijze wordt verdeeld. Maakt dus niet uit waar je jouw voedingswaren precies legt.

De No Frost koelkast verspreidt dezelfde koude temperatuur over heel het apparaat. De temperatuur is dus helemaal gelijk, daarom zal deze koelkast de voedingswaren ook beter bewaren. Toch is er ook een nadeel aan dit type koelkast verbonden: ze kan voedingswaren soms uitdrogen.

Energie besparen

Onze generatie kiest resoluut voor energie besparen en duurzame energie. Gedaan dus met de koelkasten die energie vreten! Vandaag hebben we efficiënte en  zuinige koelkasten om voedingswaren goed te bewaren.

Het is dus aan te raden om een koelkast uit te kiezen die weinig verbruikt, niet enkel uit ecologische oogpunt, maar ook om de elektriciteitskosten te drukken. Er bestaan verschillende categorieën koelkasten die variëren van de zuinigste (A++) tot de grootste verbruikers (C). Een A++ koelkast kost meer dan de andere in aankoop, maar het is ook een nuttige investering. Je zal namelijk meer dan 40% bezuinigen op energiekosten in vergelijking met het model A. Wetende dat de gemiddelde levensduur van een koelkast tien tot vijftien jaar bedraagt, is het rendement van de A++ frigo gewaarborgd.

Koelkast kopen? Denk ook aan het esthetisch aspect

Ook het koelkast design speelt vandaag een grote rol. Een stijlvolle inrichting van onze keuken en ons interieur is voor veel mensen een belangrijk item. Omdat ook de koelkast hierin een belangrijke plaats inneemt, kan je dus beter niet eender welke koelkast kiezen. Daar spelen de vormgevers van keukenapparaten handig op in. Enkele of dubbele koelkasten, Amerikaanse koelkasten, retro koelkasten, wat zouden ze nog meer kunnen uitvinden?

De Italiaanse elektroproducent SMEG heeft de koelkasten van de jaren 50 opnieuw vorm gegeven. Zij ontwikkelden een lijn retro ijskasten met afgeronde lijnen, handgrepen uit chroom en een veelheid aan kleuren en formaten. Deze smeg koelkasten zijn uitermate geschikt om een kleine trendy toets in jouw keuken te brengen. De prijzen ? Je hebt het kleine model vanaf 940€ en het grote voor ongeveer 1760€.

 

 

 

Wens je nog niet onmiddellijk in een ijskast te investeren? Dan kan je altijd nog een kleuraccent in jouw keuken brengen met stickers. Ze zijn goedkoop, verkrijgbaar in decoratiewinkels en ideaal om jouw koelkast te pimpen!

15/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?