Je koffiezetapparaat schoonmaken: zo wordt het doodsimpel!

koffiezetapparaat schoonmaken door er water door te laten lopen

Je koffiezetapparaat schoonmaken: iedereen kijkt er tegenop… toch is het zo geklaard! Dat heb je vast wel over voor een lekkere kop koffie?! Dankzij deze tips & tricks, heb je zo een propere koffiezet.

Langs binnen reinigen

Minstens 1x per maand

Man schenkt koffie in uit koffiepot
De heerlijke smaak van je koffie behouden? Reinig je koffiezetapparaat dan regelmatig!

Dat de binnenkant van je koffiemachine enorm vuil kan worden, zal je niet verbazen. Net zoals er koffieresten achterblijven in je tas, blijven die ook achter in de machine! Dat is de eerste plaats niet erg hygiënisch. Bovendien zullen deze resten ook de leidingen verstoppen of de smaak van de koffie gaan aantasten. Om steeds van een heerlijke cappuccino of espresso te genieten, is een propere koffiezet dus een must. Reinig je apparaat daarom minstens één keer per maand. Heb jij een koffiezetapparaat met melkslang? Reinig je toestel dan zelfs 1x per week: het achtergebleven melkvet geeft immers een vieze smaak aan je koffie.

Koffiezetapparaat schoonmaken in 5x stappen

Maar hoe pak je dat het best aan? Volg deze stappen voor het schoonmaken van je koffiezetapparaat langs binnen:

  1. Maak eerst en vooral de filterhouder leeg. Haal alle koffieresten eruit door de houder met warm water onder de kraan te spoelen.
  2. Giet een schoonmaakproduct in het waterreservoir. Hiervoor bestaan speciaal ontwikkelde reinigers, of je kan dat product ook zelf maken. Hoe? Door een deel schoonmaakazijn en twee delen water met elkaar te mengen. Opgelet: gebruik enkel schoonmaakazijn en geen gewone azijn.
  3. Zet het koffiezetapparaat aan. Het schoonmaakmengsel vloeit dan door de leidingen en maakt ze van binnenuit schoon.
  4. Giet de koffiepot leeg en poets na. Mix daarvoor twee delen ijs met één deel zeezout en één deel citroensap.
  5. Laat nog een aantal keren water door de leidingen stromen om de smaak van het schoonmaakproduct te verwijderen. Et voilà!

Buitenkant poetsen

buitenkant koffiemachine wordt gepoetst met sponsje
Ook de buitenkant van je koffiezetapparaat schoonmaken is heus niet zo moeilijk!

Net als de binnenkant, kan ook de buitenkant een regelmatige poetsbeurt gebruiken. Gelukkig kruipt ook daar weinig tijd in. Wrijf met een zachte theedoek, gedrenkt in water en afwasmiddel over de koffiezet. Heb je een krasgevoelig toestel? Vermijd dan om een harde spons te gebruiken! Snel nog even met een droge theedoek erover gaan en je koffiezetapparaat blinkt weer als nooit tevoren

Tip: haal alle onderdelen die je uit elkaar kunt halen, ook effectief uit elkaar. Zo is het gemakkelijker om die grondig te poetsen. Voor de delen die moeilijker te bereiken zijn, gebruik je een oude tandenborstel of een tandenstoker met keukenpapier.

17/01/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?