Een Amerikaanse koelkast kiezen

Wie heeft er nooit gedroomd om een Amerikaanse koelkast in huis te hebben? Fris water en ijsblokken in een vingerknip! Voeg daarbij een grote inhoud en een elegant design, en je bent helemaal verkocht. Maar waarmee moet je rekening houden bij het kiezen van een Amerikaanse koelkast?

Een Amerikaanse koelkast verleidt heel wat mensen met z’n functionele eigenschappen, maar ook met het mooie design. Dit soort koelkast beschikt over vele troeven. Het ‘no frost’ systeem zorgt ervoor dat je het toestel nooit moet ontdooien. De ijsdispencer vormt een leuk accessoire met een hoog ‘gadget’-gehalte.

Amerikaanse koelkast met de juiste afmetingen

Vroeger waren Amerikaanse koelkasten groter dan de Europese norm, terwijl fabrikanten vandaag ‘side-by-side’ of integreerbare modellen voorstellen. Die hebben een diepte van 60 cm, wat heel praktisch is als je over een kleine keuken beschikt. Vergeet bij het plaatsen ook niet om de afmetingen van je keuken te controleren zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Welk inhoud kiezen?

Elke koelkast heeft z’n eigen inhoud die in liters wordt uitgedrukt. Om te weten te komen welk model je moet kiezen (XXL of eerder small), hou je gewoon gedurende een week je eetgewoonten in het oog. Antwoord op de volgende vragen:

  • Om de hoeveel tijd doe je boodschappen?
  • Uit hoeveel personen bestaat je gezin?
  • Verkies je verse of ingevroren producten?
  • Bewaar je je dranken in de koelkast? Indien ja, hoeveel flessen ongeveer?

Wanneer je deze vragen hebt beantwoord, krijg je een nauwkeurig beeld van de inhoud van je koelkast en de verdeling tussen koelkast en vriesvak. Gewoonlijk wordt er van uitgegaan dat je 100 liter per persoon moet voorzien voor de koelkast en 40 liter voor de diepvriezer.

Voldoende autonomie

Het is van belang dat je een Amerikaanse koelkast kiest die over voldoende autonomie beschikt voor het vriesvak. Zo blijft ze draaien wanneer er zich een kortsluiting voordoet (op eender welk moment: wanneer je aan het slapen of niet thuis bent). Een autonomie van 6 uur zou moeten volstaan. Wanneer er zich een nachtelijke panne voordoet, hoef je je geen zorgen te maken. Sommige koelkasten slagen er zelfs in om een autonomie van 11 uur te halen.

Met of zonder watertoevoer?

In tegenstelling tot een ‘klassieke’ koelkast, moet je een Amerikaans model op de waterleiding aansluiten. Zo beschik je op ieder moment van de dag over fris water. Als er geen waterleiding in de buurt van de koelkast voorhanden is, kan je ook voor een model kiezen met een reservoir dat je manueel aanvult.

26/02/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?