De juiste kookplaat kiezen

inductie kookplaat

In de zoektocht naar een nieuwe keuken is het je vast al opgevallen: er zijn erg veel soorten kookplaten. Welke kookplaat past het best in jouw nieuwe keuken? Wij zetten de verschillende soorten voor je op een rijtje.

Gasfornuis

De klassieke kookplaat bij uitstek werkt op gas. Het gasfornuis is sterk geëvolueerd doorheen de jaren. Dankzij ingebouwde vonkontstekers is het gepruts met een aansteker gelukkig helemaal verleden tijd.

kookplaat gasfornuis

Een topper met nadelen

Met kinderen in de buurt moet je altijd waakzaam zijn, zeker in de keuken. En een gasfornuis met open vlam vraagt om extra voorzichtigheid.

Elektrische kookplaat

Fornuis-kookplaatDe elektrische kookplaat is niet voor niets een populair item in hedendaagse keukens. Ze heeft enkele onmiskenbare voordelen :

  • warmt traag op
  • koelt traag af, waardoor je je eten warm kunt houden wanneer het vuur al af staat
  • eenvoudig aan te sluiten
  • eenvoudig proper te maken (even schrobben met een sponsje volstaat)

Keramische kookplaat

Kookplaat kiezenDe keramische kookplaat is een variant op de gewone elektrische kookplaat. Het grote verschil is dat er bovenop het verwarmingselement een plaat ligt. De keramische kookplaat deelt de voordelen van de elektrische kookplaat maar is nóg eenvoudiger proper te maken.

Inductiekookplaat

Het nieuwste type kookplaat is de inductiekookplaat. Deze unieke kookplaat wordt warm middels elektromagnetische stralen en beschikt over enkele verrassende eigenschappen:

  • Je kunt je potten enpannen overal op de plaat zetten om op te warmen.
  • Enkel het contactpunt tussen de pot en de plaat warmt op.
  • Een inductiekookplaat warmt snel op en koelt snel af.
  • Je kookplaat warmt niet op zonder dat er een pot of pan op staat.

inductie kookplaat

Nieuwe potten en pannen

Wanneer je kiest voor een inductieplaat moet je nieuwe potten en pannen aanschaffen, geschikt voor gebruik op een inductiekookplaat. Gewone potten en pannen reageren niet op de elektromagnetische stralen. Let dus goed op wanneer je nieuw kookgerief aanschaft.

 

17/05/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?