Praktische tips om de juiste dampkap te kiezen

dampkap kiezen

De dampkap is de onbezongen held van de keuken. Het apparaat verwijdert geurtjes, beschermt je keuken tegen vuil en zorgt voor frisse lucht tijdens het koken. Voor elke keuken bestaat de perfecte dampkap en met deze vier handige tips vind je snel het geknipte exemplaar voor jouw keuken.

Soorten dampkappen

Afzuigkap

Afhankelijk van waar je keuken zich bevindt en of je in een huis of een appartement woont, zal de luchtafvoer anders zijn. We onderscheiden twee vormen van luchtafvoer: externe afvoer en hercirculatie.

Externe afvoer is het beste systeem omdat de gefilterde lucht naar buiten wordt gevoerd door een afvoer in de buitengevel. Hierdoor raak je niet enkel verlost van onaangename geuren, maar ook van overtollige warmte tijdens het koken.

Een dampkap met hercirculatie of kringloopverwerking houdt de lucht binnenshuis. Dit systeem wordt vooral toegepast in appartementen of wanneer de keuken zich te ver van een buitenmuur bevindt. De afgezogen lucht wordt eerst gefilterd en dan opnieuw de keuken in geblazen. Door het gebruik van verschillende filters kun je via hercirculatie de lucht ontgeuren en ontvetten. De warmte blijft uiteraard behouden.

Modellen

Welke dampkap kies je nu het best? Dat hangt onder andere af van de vorm en inrichting van de keuken. We onderscheiden twee soorten dampkappen:

  • Een wandmodel is aan minstens één zijde aan een wand bevestigd. Soms wordt een wandmodel ingewerkt in de bovenkasten.
  • Een eilandmodel hangt aan het plafond van de keuken. Meestal gaat het om grote, decoratieve dampkappen – die de laatste jaren aan een opmars bezig zijn – al kan een eilandmodel ook ingewerkt worden in een zwevende kast of zelfs in het plafond.

Afmetingen van je dampkap

Je dampkap moet even groot of groter zijn dan je kookplaat. Een klein beetje groter is aangeraden, want dan kan de dampkap meer stijgende warme lucht opvangen. Met een dampkap die langs elke zijde tien procent  groter is dan je kookplaat, geniet je maximaal van een frisse keuken. Reken voor een extra grote dampkap (groter dan 47-75 centimeter) op een ietwat grotere marge.

decoratieve dampkap

Zuigsterkte

Het bepalen van het optimale zuigvermogen is niet eenvoudig. Een goed gekozen dampkap vervangt de keukenlucht tot wel twaalf keer per uur. Hoe bereken je nu de vereiste zuigkracht? Gebruik deze formule:

(Hoogte keuken in meter) * (breedte keuken in meter) * (lengte van keuken in meter)* 10

Een keuken van vier op drie meter en twee meter hoog, heeft dus nood aan een dampkap met het zuigvermogen van 240 kubieke meter.

Hou ten slotte ook rekening met het geluidsniveau, de verlichting en de bediening van de dampkap. Zo kies je gegarandeerd het model dat het best in je keuken past.

 

13/02/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

GV
Geert Van Oversteyns

Op de website van Venduro kan u een algemene handleiding downloaden voor de juiste selectie van dampkappen. Tevens bevinden zich er ook tips en voorbeelden van dampkapsystemen.
http://www.venduro.be
Venduro is 35 jaar actief en gespecialiseerd in advies voor dampkapsystemen en adviseert u graag in uw projecten als architect of studiebureel, zelfs de particulier kan vanuit Venduro technisch advies bekomen.
Raadpleeg info@venduro.be of contacteer onze fabriek te Lokeren op telefoon nummer 09/340.60.00.