4 tips om de juiste koelkast te kiezen: voor welk exemplaar ga jij?

grijze koelkast klassieke keuken

Tijd voor een nieuwe koelkast, maar heb je geen idee voor welk exemplaar je moet kiezen? Geen zorgen: dankzij deze 4 tips heb jij in geen tijd een degelijke ijskast in huis.

#1. Kies voor een koelkast met statische of dynamische koeling

Wist je dat … er verschillende soorten koeling bestaan?! Geen zorgen, je bent niet de enige die daarvan niet op de hoogte was. ;-) Je keuzes: een koelkast met statische koeling of een met dynamische koeling.

Bij een statische koeling circuleert de lucht op een normale manier doorheen de koelkast. Wat dat wil zeggen? Dat het niet overal even warm is. Zo is het onderaan de ijskast kouder dan bovenaan. Het is dan ook belangrijk dat je je koelkast netjes indeelt. Leg bijvoorbeeld je vlees in het koudste gedeelte en je boter in de deur.

klassieke keuken met zichtbare koelkast
Maak van je koelkast de blikvanger van de keuken!

Een optimale hydratatie van je voeding? Dan ben jij op zoek naar een ijskast met dynamische koeling. Die maakt bovendien niet zo veel lawaai: geen irritant gezoem op de achtergrond dus! Het nadeel? Al je eten wordt op dezelfde temperatuur bewaard. Je kunt dus niet, zoals bij een statische koelkast, elk voedingswaar op de juiste temperatuur leggen.

Noot: er bestaan ook ijskasten met een geventileerde koeling. Die raden wij echter af: ze drogen je voeding sneller uit én ze verslinden heel wat energie.

#2. Kies een energiezuinige koelkast

ingewerkte koelkast
Ga zeker voor een energiezuinig exemplaar, dat bespaart je heel wat kosten!

Een koelkast doe je regelmatig open en toe: er is dus altijd een beetje warme lucht dat de ijskast inglipt. En dat betekent extra werk voor je koelingssysteem! Kies daarom zeker voor een energiezuinig exemplaar, die zijn verkrijgbaar vanaf energielabel A+. Extra zeker zijn van een goede werking? Dan ga je voor klasse A++ of A+++. Zo blijft je ijskast efficiënt gekoeld zonder een teveel aan energie te verspillen.

#3. Het hoeft niet altijd een inbouwkoelkast te zijn

Steeds vaker wordt de ijskast in de keukenkasten verwerkt. En dat staat natuurlijk heel mooi: dan gaat die volledig op in het interieur van je keuken! Maar het nadeel? Dat er vaak ruimte verloren gaat: niet alleen neemt de koelkast opbergruimte in, de grootte van de ijskast wordt ook beperkt.

ingewerkte ijskast in moderne keuken
Een strakke afwerking? Geen probleem met een ingewerkte ijskast!

Overweeg daarom zeker om van een vrijstaande koelkast de echte blikvanger van de ruimte te maken. Dat doorbreekt meteen ook de eentonigheid en zorgt voor wat dynamiek. Of het past in je interieur? Natuurlijk wel! Je hebt nog de keuze tussen talloze exemplaren: van kleurrijke modellen en vintage designs tot authentieke Amerikaanse koelkasten. Jij beslist!

#4. Kies voor een slimme koelkast

Een slimme tv, een slimme horloge en nu ook … een slimme koelkast! Je boodschappenlijstje vergeten? Geen zorgen, je slimme ijskast stuurt door wat je er nog allemaal in vindt. Heb je geen inspiratie voor een lekker dinertje, dan stelt je koelkast recepten voor op basis van de ingrediënten die je in huis hebt. In de Verenigde Staten kun je met je ijskast je boodschappen zelfs al doorgeven! Je betaalt natuurlijk wel meer voor, maar je krijgt er ook heel wat meer voor terug.

houten keuken
Spot jij de ijskast in deze foto?
28/01/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?