Welk home cinema systeem kiezen?

Je zou jouw favoriete films wel eens opnieuw willen bekijken, maar dan thuis vanuit jouw luie zetel en zonder in te boeten op de uitstekende filmkwaliteit van de bioscoopzalen? Dat is mogelijk dankzij een home cinema! Panasonic, Pioneer, Samsung, Philips, LG, Sony,… de verschillende home entertainment producenten gebruiken hun verbeelding om een bestaand home cinema systeem altijd maar kwaliteitsvoller én stijlvoller te maken. We overlopen even de belangrijkste sets…

Wat is een home cinema systeem?

De home cinema duidt op een geheel van toestellen die ervoor zorgen dat je thuis van de geluidskwaliteit en beeldkwaliteit van een cinemazaal kan genieten. Dit systeem verzekert een beter comfort dan een klassieke DVD speler, door haar luidsprekersysteem met een betere geluidskwaliteit en haar betere beeldkwaliteit.

Welke aansluitingen heb je nodig voor een home cinema?

Beschik je over een klassiek tv scherm, een LCD scherm, plasma scherm of een beamer en wens je te investeren in een home cinema systeem om jouw filmbeleving intenser te maken? Hier is de lijst met toestellen die jouw installatie compleet maken.

DVD speler

Kies jouw DVD speler zorgvuldig uit, want de kwaliteit van vele DVD spelers laat al eens te wensen over. De keuze aan DVD spelers is werkelijk enorm: zo kan je kiezen uit de klassieke DVD speler of HD-DVD, DVD-recorders, Blu Ray DVD, 3D DVD of een DVD speler die compatibel is met Dolby digital/DTS. Het is dus een kwestie van jou goed te informeren en er zeker van te zijn dat jouw DVD speler compatibel is met de rest van jouw home cinema set.

Tip: kies ook voor kwaliteitsvolle kabels. Dit kan stom lijken, maar de kwaliteit van jouw aansluiting bepaalt ook de kwaliteit van jouw home cinema systeem. Voor zij die niet van kabels en bedrading houden: de meeste fabrikanten hebben ook draadloze modellen in hun gamma.

Luidsprekers

Luidsprekers installeren is kinderspel. Je moet ze simpelweg aansluiten op een televisietoestel en een DVD speler. Door verschillende luidsprekers te installeren op verschillende plaatsen in de kamer, krijg je een surroundsound. Luidsprekers zijn verkrijgbaar in modellen die je aan de muur kan bevestigen of op een voetsteun kan plaatsen. Meestal besteden de fabrikanten ook voldoende aandacht aan het design aspect van de geluidsboxen.

Wil je echter een home cinema set met een minimum aan luidsprekers, dan kan een geluidsprojector een goede oplossing zijn. Hierbij zorgt een enkele luidspreker voor het effect van een installatie met verschillende geluidsboxen. Bovendien krijg je de indruk dat het geluid werkelijk uit alle hoeken van het salon komt.

Versterker

De home cinema versterker doet dienst als de schakelcentrale van het home cinema systeem. De home cinema versterker decodeert namelijk de signalen van de DVD speler en zendt ze naar de luidsprekers. De versterker is er dus altijd in combinatie met verschillende luidsprekers en een subwoofer die lage tonen voorbrengt. Zo verbetert de kwaliteit van de geluidsband van de film en staat de filmkijker in het middelpunt van het schouwspel!

Tip: we raden aan om jouw versterker in functie van jouw luidsprekers te kiezen en andersom. Besteed ook voldoende aandacht aan de keuze van versterker, want deze zal de uiteindelijke geluidskwaliteit van jouw home cinema bepalen.

Bestaande home cinema systemen

Wie kiest voor het comfort en de gebruiksvriendelijkheid van audio en video systemen, maar niet wil inboeten op een uitstekende geluidskwaliteit, kan voor volgende home cinema sets opteren. De systemen zijn stuk voor stuk compact, design en ze bevatten een DVD speler, versterker en luidsprekers. Hier zijn enkele van de meest populaire systemen van het moment:

  • LG Home Cinema 3D HX806TH – 269 €

 

  • Sony Home Cinema 3D BDV-L600 – 339 €

 

  • PIONEER Home Cinema 3D BCS-FS515 – 399 €

 

20/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?