Je home cinema kiezen: het audio-systeem

Een cinema in je woonkamer, daar dromen we allemaal van. Maar niet alle home cinema’s hebben dezelfde eigenschappen dus moet je je vooraf voldoende informeren. Het audio-systeem maakt een belangrijk deel uit van een home cinema en verdient dan ook je speciale aandacht.

Welke home cinema voor welk budget?

Er komen hoe langer hoe meer home cinema’s op de markt en de prijzen worden almaar democratischer. Maar een home cinema heeft wel degelijk zijn prijs. Voor een klassiek systeem wordt over het algemeen een 5.1 systeem aangeraden. En dat bestaat uit:

  • 2 boxen voor de muziek
  • 1 centrale box
  • 2 boxen voor het surround-geluid
  • 1 box met bas om de zware klanken te ondersteunen

Een versterker is niet voorzien bij alle home cinema’s en veel personen kiezen ervoor om even te wachten vooraleer er een te kopen. Maar vergeet hoe dan ook niet om je installatie te vervolledigen: het is pas wanneer je versterker is geïnstalleerd dat je het verschil zal horen. Hij controleert immers de volledige installatie en herverdeelt het geluid. Zo hoef je het geluid van je tv niet meer te verhogen of te verlagen! De versterker kan ook perfect een onderdeel vormen van je hifi-installatie.

Wanneer je over het nodige budget beschikt, doe jezelf dan een plezier met een geluidsprojector. Die bestaat uit verschillende luidsprekers die op de tv worden geplaatst en een 3D-geluid creëren. Zo beleef je het geluid alsof je zelf in de film meespeelt: achteraan, vooraan, opzij… Opwinding gegarandeerd!

Boxen die in je interieur passen

Wil je vermijden dat je zicht door kabels wordt verstoord? Kies dan voor draadloze boxen. Sommige geluidsprojectoren zijn bovendien ook in het tv-meubel geïntegreerd. Als je al een tv-meubel hebt en je dat wil houden, kan je de boxen aan de muur bevestigen. Daarvoor heb je een muursteun nodig of een voet waarop je de box kan plaatsen. Voor een optimale geluidskwaliteit, kan je die met zand vullen!

Wanneer je een modern interieur hebt, kan je een design look verkrijgen met een reeks boxen naast elkaar. Je vindt ze in verschillende kleuren: gelakt wit of zwart zijn de meest populaire. Dit soort boxen worden echte blikvangers in je woonkamer en bieden een geluid van erg hoge kwaliteit. Daarvoor heb je wel een krachtige versterker nodig.

Vergeet de kwaliteit van de kabels niet

Hoewel het essentieel is voor de kwaliteit van het geluid, wordt er (te) dikwijls te weinig aandacht aan de kabels besteed. Gewoonlijk raadt men aan om voor luidsprekers kabels met een diameter van 2,5 vierkante millimeter te kiezen. Als de afstand tussen de versterker en de boxen niet te groot is, volstaat een kabel van 1,5 vierkante millimeter .

15/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?