The Internet of Things: gevaarlijk of nuttig in keuken en badkamer?

The Internet of Things: gevaarlijk of nuttig in keuken en badkamer?
Zelfrijdende auto’s, apps die je vertellen hoe laat je het best gaat slapen, slimme thermostaten, bloempotten die aangeven wanneer je orchidee water nodig heeft. Dit is niet langer toekomstmuziek. Het Internet of Things (kortweg IoT) laat ‘smart devices’ vanop afstand met elkaar communiceren. De mogelijkheden op het vlak van domotica zijn oneindig. Onze huizen worden smarthomes. Ook in de keuken en de badkamer wisselen steeds meer apparaten gegevens uit via het internet.

Je slimme keuken zorgt voor onbezorgd comfort

De groentelade van je koelkast piept: er ligt een overrijpe kiwi tussen de salade en de wortelen. Is het fruitsap op, dan wordt het boodschappenlijstje op je smartphone vanzelf aangevuld. Onderweg van het werk naar huis zet je de slowcooker aan, zodat je ovenschotel pruttelt als je thuiskomt. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is mogelijk. De communicatie tussen al deze slimme toestellen maakt het dagelijkse leven een pak comfortabeler.

The Internet of Things in de badkamer

Beeld je in: je stapt ’s morgens de badkamer binnen. Je spiegel toont grafiekjes over je hartslag en gewicht. Je staat namelijk op de weegschaal, die in de vloer is ingebouwd. Je tandenborstel controleert of je lang genoeg poetst. Je smartwatch vertelt je hoe diep je geslapen hebt (informatie die je slimme matras draadloos doorstuurde). Je toiletbril gaat vanzelf naar beneden als je klaar bent. Heerlijk? Of beangstigend? Nog lang niet alle consumenten zijn er klaar voor.

Niet allemaal rozengeur en maneschijn?

Er zijn ook enkele schaduwkanten aan deze digitale revolutie. Regelmatig hoor je onheilspellende berichten over de beveiliging van deze apparaten en netwerken. De privacy van de consument is soms ver te zoeken. Vooral bij toestellen die werken met een camera, kunnen de inbreuken op je privacy aanzienlijk zijn. Cybercriminelen hacken deze soms onvoldoende beveiligde netwerken maar al te graag. Echte doemdenkers waarschuwen zelfs voor sociale controle via deze ‘smart devices’. Of het zo’n vaart zal lopen, is maar zeer de vraag. Maar het Internet of Things doet wel degelijk belangrijke vragen rijzen over onze privacy