Wat is de ideale hoogte en afstand voor je tv?

tv hoogte

Voor een Netflixmarathon zit je toch al snel enkele uren in de zetel (of in bad). Niet alleen heb je dus een comfortabele zetel nodig, het is ook behoorlijk belangrijk dat je je tv op de juiste hoogte en afstand plaatst. Met deze tips is bingewatchen in ieder geval geen probleem voor je nek.

De ideale tv-hoogte

De beste positie voor je tv is eigenlijk zo dat je er een beetje op neerkijkt. Een tv op ooghoogte is the next best thing. Wat je in ieder geval zeker níét moet doen, is de tv zo plaatsen dat je omhoog moet kijken. Dat levert je een pijnlijke nek en schouders op. In de bioscoop is de eerste rij ook niet je favoriete plek, toch? Daarnaast vertekent een te hoge of te lage kijkhoek de kleuren van je tv.

Een tv boven je open haard mag er dan nog zo mooi uitzien, het is dus geen aanrader. Niet alleen vanwege je nek trouwens, maar ook omdat warmte en roet van het haardvuur de elektronica kunnen beschadigen.

Meten is weten

Meet dus gewoon even de afstand tussen je vloer en je ogen als je neerzit. Trek de hoogte van je tv-meubel af van die gemeten afstand. Zo weet je eenvoudig op welke hoogte je tv mag staan.

Wil je toch per se je tv hoog hangen? Een verstelbare muurbeugel geeft je de ideale kijkhoogte.

En hoe zit het met de ideale afstand?

Je kunt er allerlei formules bijhalen om te berekenen hoe ver je van je tv moet zitten, maar eigenlijk is de ideale afstand gewoon de afstand die je zelf het comfortabelst vindt. Te dichtbij zitten is namelijk niet slecht voor je ogen of voor je gezondheid. Alle afstanden tussen ‘zichtbare pixels in het scherm’ en ‘ogen toeknijpen voor de ondertiteling’ zijn dus prima.

05/10/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?