Het soortelijk gewicht van beton

Het soortelijk gewicht van beton
Het soortelijk gewicht van beton wordt bepaald door de verhouding van het mengsel. Elke bouwklus vereist zijn eigen soort beton. We geven je graag een woordje uitleg over de vaakst voorkomende soorten en hun soortelijk gewicht.

Soortelijk gewicht beton bepaalt stevigheid

Beton is een mengsel van zand, water, grind of steenslag en cement (wat voor de binding zorgt). Die grondstoffen worden in een bepaalde verhouding met elkaar vermengd. Het is net die dosering die het soortelijk gewicht van het beton bepaalt. Hoe hoger dat gewicht, des te steviger is je betonmengsel. Elke soort en bijhorende verhouding heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het spreekt voor zich dat je niet voor elke job dezelfde verhouding kunt gebruiken. Het soortelijk gewicht van beton om een fundering voor een gezinswoning te gieten moet, bijvoorbeeld, veel hoger zijn dan beton als basis voor een vloer.

Enkele soorten beton

Schuimbeton heeft een soortelijk gewicht van 600 tot 1500 kg/m³ en wordt vaak gebruikt als fundering bij de aanleg van wegen, terrassen en als hellingbeton op platte daken. Het is veel lichter dan gewoon beton, maar is toch vrij stevig. Een nadeel is wel dat het een vrij lage isolatiewaarde heeft. Spuitbeton wordt op een bestaand oppervlak gespoten zonder bekisting. Het wordt meestal gebruikt bij de restauratie van gevels. Zelfverdichtend beton heeft een grote vloeibaarheid zodat het ook in bekistingen met slanke en/of ingewikkelde vormen kan gestort worden. Gewapend beton heeft een soortelijk gewicht van 2500 kg/m³ en kan daardoor grote druk weerstaan. Door de wapening van het beton – het inkapselen van stalen netten in het mengsel – is het extra sterk, waardoor het uiterst geschikt is voor funderingen.