Hernieuwbare energiebronnen voor je woning: duurzaam en milieuvriendelijk

Duurzame of hernieuwbare energie is energie die je voor een onbeperkte tijd kan gebruiken. Bovendien is deze energie niet schadelijk voor het milieu. Voorbeelden van hernieuwbare energiebronnen zijn natuurelementen, zoals de zon, wind en aardwarmte. Wil je zelf ook hernieuwbare energie aanwenden in en rond je huis? In dit artikel geven we je graag de nodige inspiratie.

Hernieuwbare energiebronnen op basis van de zon

De zon is een belangrijke natuurlijke energiebron. De laatste decennia zijn er dan ook verschillende producten en toestellen ontwikkeld, waarvan de werking is gebaseerd op de zon. Het resultaat? De garantie op een continue energievoorziening zonder schade aan je leefomgeving.

Veel mensen hebben de voorbije jaren zonnepanelen op hun dak geplaatst. De panelen zetten zonlicht om in elektriciteit via fotovoltaïsche cellen.

Zonnecollectoren zetten zonlicht om in warmte. De goedkope grote versies vind je terug als buizen in asfalt, buitenwanden en dakbedekking. In combinatie met een warmtepomp bespaar je veel verwarmingskosten uit.

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water op te warmen, dat vervolgens in een vat wordt bewaard. Op die manier beschik je op elk tijdstip over een hoeveelheid warm water, ook al schijnt de zon niet.

Hernieuwbare energiebronnen op basis van aardwarmte

Een warmtepomp onttrekt warmte aan de aarde de lucht of het water. Het brengt die warmte op een hogere temperatuur en geeft ze vervolgens af aan het verwarmingssysteem. Zo kun je ze gebruiken voor het verwarmen van je huis of voor het warm water van je sanitair. Een warmtepomp onttrekt haar energie voor 70 tot 80% uit de omgeving. Slechts maximaal 30% wordt geleverd door de elektrische energie die de pomp aandrijft.

Hernieuwbare energiebronnen op basis van windenergie

Net als de zon is wind een onuitputtelijke energiebron. Grote windturbines gebruiken windkracht voor het opwekken van elektriciteit. Uiteraard gebeurt dit op grote schaal, waardoor er nog geen toepassingen zijn voor privéwoningen.

19/06/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?