Groene levensstijl – Verwarmen op gas

Groene levensstijl – Verwarmen op gas
In een tijd waarin het magische woord "biologisch" wel een modeverschijnsel lijkt, is het makkelijk om uit het oog te verliezen waar het werkelijk voor staat – "een groene levensstijl", ecologisch wonen, zorg dragen voor de natuur en de omgeving. Verwarmen op gas is milieuvriendelijk en draagt bij tot een duurzame wooncultuur. Maar wat is de beste optie: gas in flessen of gas uit een gastank?

Verwarmen op gas: gasflessen of gastank?

Gasverbruik

Als je minder dan 2.000 liter propaan per jaar verbruikt, ben je meestal beter af met gasflessen . Wanneer je echter een gemiddeld gasverbruik hebt van meer dan 2.000 liter per jaar, kies je beter voor een gastank, zeker als je gas naast koken ook gebruikt voor verwarmen en sanitair warm water. Ook gasmaatschappijen gaan enkel in gastanks investeren indien het verbruik van hun klanten hoog genoeg is. Een gezin met vier personen, waarvan twee kinderen, dat propaangas gebruikt voor alle huishoudelijke toepassingen bedraagt gemiddeld 2.000 liter per jaar. Als je er niet tegenop ziet om jouw tank meermaals per jaar te vullen, kan je voor een kleinere tank kiezen. De kleinste gastanks hebben een inhoud van 1.000 of 1.600 liter. Deze tanks worden dan ook het vaakst geplaatst bij particulieren. Je kan echter ook kiezen voor een ondergrondse tank als je opteert om de tank mee op te laten gaan in het groen van de tuin. De minimum inhoud van deze tank is 2.400 liter.

Plaatsgebrek

Soms opteren mensen echter toch voor gasflessen, ook al ligt het gasverbruik hoog. Vaak is dit omdat ze niet over voldoende plaats beschikken om een gastank te plaatsen. Een goed voorbeeld hiervan is een frituur dat kookt op propaan, een gemiddeld verbruik heeft dat hoger ligt dan 200 liter en toch op flessen kookt uit plaatsgebrek.

Kopen versus huren

Een gastank hoef je zelf niet aan te kopen, maar huur je van de gasmaatschappij, die de tank ook onderhoudt en controleert. Een ondergrondse tank kan je wel enkel plaatsen onder huurkoopvoorwaarden. Er wordt een voorschot gevraagd en de jaarlijkse huur wordt als een jaarlijkse afbetaling gezien. Na negen jaar is de tank jouw eigendom. Terwijl je huur betaalt voor een tank, koop je gasflessen bij een verdeler. De flessen blijven eigendom van de gasmaatschappij en via een systeem van garantiekaarten krijg je een deel van het geld terug wanneer je de gasfles komt inruilen. Omwille van de veiligheid is het namelijk ten strengste verboden om gasflessen zelf te vullen.