Gelijkenissen aardgas en propaangas

Wist u dat er eigenlijk niet zoveel verschil bestaat tussen aardgas en propaangas of vloeibaar petroleumgas (LPG)?

Zelfde toepassingen

Aardgas en propaan kunnen beide worden gebruikt voor verwarming, koken of drogen, en u merkt geen enkel verschil in gebruik. Propaangas kan, net zoals aardgas, fungeren als brandstof voor het fornuis, de boiler, de centrale verwarming (zowel voor individuele radiatoren als voor vloerverwarming), inbouwhaarden, terrasverwarming, zwembadverwarming en bijverwarming. Bovendien kan u propaan gebruiken voor gasbarbecues. U ziet het, ook propaan biedt een waaier aan toepassingen.

Zelfde kwaliteiten

Zowel propaangas als aardgas behoren tot de zogenaamde groene energiebronnen. Ze zijn zuinig en milieuvriendelijk. Ze kenmerken zich namelijk door hun lage CO- en zwaveluitstoot en een minimale roetafzetting. Propaangas is een milieuvriendelijke energiebron, die perfect combineerbaar is met hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen, zonneboiler, gaswarmtepomp of warmtekrachtkoppeling.

Veiligheid troef

De veiligheid van aardgas en propaangas wordt gegarandeerd. De gasinstallatie met gasketel, gastank en leidingwerk voldoet steeds aan strenge normen, namelijk het Cerga kwaliteitslabel voor gasinstallateurs. Dit bestaat zowel voor propaangas als aardgas. U kan hierover meer informatie inwinnen bij uw gasleverancier.

Gasprijzen

We komen even tot een vergelijk gasprijzen en merken dat de aardgasprijs en propaangas prijs minder onderhevig zijn aan de schommelingen op de internationale olieprijzen dan stookolie.

Overschakelen heel gemakkelijk

Propaangastanks worden vaak geplaatst in gebieden waar geen aardgas aanwezig is, of in afwachting van aardgas. De ombouw van toestellen van propaan naar aardgas is eenvoudig en de kosten lopen niet hoog op (de aansluiting aardgas kostprijs bedraagt ongeveer 250 euro afhankelijk van CV-toestel en installateur).

25/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

D
delger

Wat is de huurprijs van een tank van 3000 liter? En is de gasprijs die op de website staat in nederland hetzelfde? Zo niet wat is de gasprijs in nederland als ik bij u bestel?

H
Homeproved

Beste,

Via de button ‘Ik wens een adviseur’ op de website van Primagaz kan je jouw contactgegevens nalaten, zodat Primagaz jou persoonlijk kan contacteren met exacte antwoorden op jouw vragen. Zij kunnen jou de juiste gasprijs doorgeven en nakijken of het mogelijk is om een 3.000 litertank in jouw tuin te zetten.

Wat betreft de prijs, deze is verschillend van die van Nederland. In België zitten we vast aan door de overheid vastgelegde maximumprijzen en in Nederland is dit helemaal niet het geval.

het Homeproved team

Y
yvon

Hallo,
Ik heb n Boretti gasfornuis en ga nu van propaangas naar aardgas. Moet ik de branders aanpassen? Ik heb dit aan Boretti gevraagd en die konden alleen een monteur antwoord laten geven.Voorrijkosten 90,- zonder verder werk!!!! Zo ja, waar kan ik de branders bestellen, Boretti wilt ze niet leveren zonder plaatsing…..
Groet, Yvon

H
Homeproved

Beste Yvon,

We hebben uw vraag voorgelegd aan de experten van Primagaz en zei geven u het volgende antwoord:

“Het fornuis functioneert op gas, ongeacht of dit aardgas of propaangas is. De branders moeten aangepast worden, maar dit gebeurt aan de verwarmingsketel en niet aan het fornuis zelf. De verwarmingsketel moet worden aangepast door de chauffagist/installateur verwarming die de ketel heeft geplaatst en dus niet door mensen van Boretti.”

Succes!

het Homeproved team

Bekijk 3 andere vragen over dit project