Funderingen: de basis van je woning

Funderingen: de basis van je woning
Binnen de ruwbouw zijn de funderingen een cruciale fase van je bouwproject. Ze moeten het volledige gewicht van je woning opvangen en verdelen. Er bestaan verschillende soorten funderingen met elk specifieke eigenschappen. Funderingen vormen de basis van al het metselwerk en dragen de muren. Het hoeft geen betoog dat een goede fundering van essentieel belang is voor je woning. Funderingen zijn niet altijd identiek. Je architect (of een ingenieur) zal berekenen welke soort het beste bij je huis past. Wij zetten de belangrijkste op een rijtje.

Funderingen: de strokenfundering

Bij een strokenfundering worden er in de grond sleuven uitgegraven, meestal met een kleine graafmachine. Die worden daarna gevuld met ongewapend beton. Dit soort funderingen worden onder alle dragende muren geplaatst. Je moet ook rekening houden met de draagkracht van de grond. Als de grond minder draagkrachtig is, kies je best voor gewapend beton met staven wapeningsstaal (plaatselijk of overal). Op de betonstroken worden een of meerdere lagen zware betonblokken gemetseld waarop de dragende vloerelementen (meestal betonwelfsels) worden geplaatst.

Funderingen: funderingsplaat

Als je geen sleuven wil graven en betonblokken metselen, opteer je voor een funderingsplaat uit gewapend beton. Het is de meest snelle manier om je woning van een fundering te voorzien. Je giet de funderingsplaats rechtstreeks op de grond. Voorzie eronder wel een vochtwerende folie. Als de bouwgrond minder draagkrachtig is, laat je best een dikke dubbelwandige funderingsplaats gieten.

Funderingen: dieptefundering

Als de bouwgrond helemaal niet draagkrachtig is en zelfs een dubbelwandige funderingsplaat niet volstaat, moet je een dieptefundering voorzien. Daarbij worden er op een aantal vooraf bepaalde plaatsen onder de woning betonputten aangelegd of palen in de grond geplaatst. De palen bestaan uit gewapend beton of staal. Dit soort fundering is een veel duurdere oplossing dan een klassieke fundering, maar in sommige gevallen wel onontbeerlijk.