Energiezuinig renoveren tot (bijna) nul-energie woning

Energiezuinig renoveren tot (bijna) nul-energie woning
Energiezuinig renoveren is vooruitkijken naar de toekomst. In het algemeen geldt voor energiezuinig renoveren: isoleren, luchtdichtheid verbeteren, condenserende verwarmingstechniek en hernieuwbare energie.

Beginnen bij de grootste verliespost: het dak

Wanneer je er voor kiest om je woning energiezuinig te renoveren begin je best bij het dak. Een dak dat niet geïsoleerd is een grote verliespost. Je verliest hier twee keer zoveel energie dan bij ongeïsoleerde muren. Om je woning tot een energiezuinige woning te herleiden start je dus best met het isoleren van je dak. Je dak isoleren kan op drie verschillende manieren:
  • het dak kan geïsoleerd worden langs de binnenzijde,
  • langs de buitenzijde,
  • of isolatie van de zoldervloer.
Je dak isoleren kan een energie besparing van 30% per jaar opleveren.

Beglazing en ramen vervangen

Is het schrijnwerk van uw ramen nog in goede staat? Daarmee bedoelen we of ze nog winddicht en voldoende stevig zijn? In dat geval is het niet nodig om het schrijnwerk te vervangen. Beschikt dit raam nog over een enkele beglazing? Overweeg dan om enkel de enkele beglazing te vervangen door superisolerende beglazing. Is het schrijnwerk ook aan vervanging toe? Kies dan voor thermisch onderbroken raamprofielen met hoogrendementsglas. Het hoogrendementsglas of de superisolerende beglazing isoleert je woning vijf keer beter dan enkel glas en drie keer beter dan dubbel glas. Door nieuwe beglazing te plaatsen dring je het warmteverlies terug en bespaar je heel wat stookkosten.

Zuinig verwarmen

De helft van je energieverbruik gaat naar verwarming. Kies voor het verwarmen van je woning voor een zuinige energiebron. Kies dus in plaats van elektriciteit voor aardgas of stookolie. Daarna investeer je best in een verwarmingssysteem met een hoog rendement. Dit kan een condensatieketel op gas of stookolie zijn of een warmtepomp. Nog beter zijn natuurlijk hernieuwbare en duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie, enzovoort.

Buitenmuren isoleren

Je klassiek geïsoleerde spouwmuren voldoen niet meer aan de energienormen van vandaag. Het warmteverlies van een gebouw wordt weergegeven met de U-waarde. Deze waarde drukt de hoeveelheid warmte uit die per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil door een constructie wordt doorgelaten. Hoe hoger de U-waarde, hoe slechter de isolatie van het gebouw. Ga na wat deze U-waarde voor jouw woning is. Ligt deze veel te hoog? Dan start je best met de isolatie van buitenmuren. Op welke manieren je best de buitenmuren isoleert, kan je ontdekken op renovatie 2020.

Renovatie 2020?

In 2020 mogen er in het Vlaams gewest geen energieverslindende huizen meer zijn! Dat is de ambitieuze doelstelling van het energierenovatieprogramma 2020. Deze doelstelling werd vooropgesteld door de Vlaamse overheid. Om dit te realiseren focussen ze op energiezuinig renoveren. Met de website www.renovatie2020.be wil de overheid iedereen op weg helpen om te streven naar een (bijna) nul-energiewoning. Het hierbovenstaande zijn slechts enkele aanpassingen in een notendop. In onze categorie duurzame energie ontdek je alvast meerdere tips om energiezuinig te bouwen of te renoveren.