Energie besparen in huis – Nog meer tips!

In een vorig artikel gaven we reeds verschillende nuttige tips om energie te besparen in de woning. We gaven een selectie handige tips & tricks om het milieu te beschermen en jouw energiefactuur omlaag te krijgen. En de saga van energie besparen gaat verder!

Zet de verwarming een graad lager

Wist je dat 75% van het gasverbruik van Belgische gezinnen gebruikt wordt voor de verwarming van hun woning? Door de kamertemperatuur een graad lager te schakelen, kan je reeds 7,5% besparen op jouw verwarmingskosten. Trek dus warme sokken aan en zeg vaarwel aan astronomisch hoge verwarmingskosten!

Twijfel je nog? Dan kan je samen met alle Belgen de test doen tijdens de Dikke-truiendag, waarvan de volgende editie zal plaatsvinden op woensdag 20 februari 2013. Zo zal je zelf ondervinden dat je niet moet inboeten op warmtecomfort wanneer je de temperatuur van 20 naar 19 graden schakelt. Denk er ook aan om een uur voor je gaat slapen jouw thermostaat vijf graden lager te schakelen. Op de tijd dat de temperatuur daalt, ben je reeds lang in dromenland!

Verlucht jouw woning

Open jouw ramen, ook in de winter! Deze tip kan misschien vreemd lijken, maar je kan wel degelijk energie besparen op de verwarming door jouw woning te verluchten. De reden is eenvoudig: droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Een gemiddeld gezin produceert jaarlijks ongeveer 11,5 liter water. Door jouw kamers regelmatig te verluchten, zal je dus minder energie nodig hebben om te verwarmen en je leeft bovendien in een gezondere leefomgeving.

Schakel de thermostaat lager

Zet jouw thermostaat niet naar omlaag wanneer je voor enkele minuten vertrekt, want dan zal je meer energie gebruiken om jouw woning opnieuw op te warmen. Maar als je voor langer dan drie uur vertrekt, dan loont het de moeite om de knop om te draaien. Het is een klein gebaar voor jou, maar het luidt een grote verandering in voor onze planeet! Voor de vergeetachtigen onder jullie: er bestaan ook thermostaten die je kan voorprogrammeren.

Sluit de gordijnen… en de brievenbus

Voorkom dat je veel warmte verliest via de ramen door jouw gordijnen dicht te doen, zeker als je nog enkele beglazing hebt. Gordijnen vormen een extra isolerende laag tegen de koude buitenlucht. Bovendien moet je jouw gordijnen achter jouw radiatoren of tot op de vensterbank plaatsen. De brievenbus in een deur zorgt ook voor veel warmteverlies. Je kan dit vermijden door een deksel op de brievenbus te plaatsen.

21/09/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?