Zonnepanelen plaatsen: nog steeds een goed idee?

Zonnepanelen liggen de laatste weken onder vuur. Het ongenoegen over dit symbooldossier bestaat al langer. Eerst wordt deze groene investering toegejuicht en zelfs door de overheid gesubsidieerd, vervolgens worden die subsidies grotendeels stopgezet. De groene investeerder lijkt de dupe te worden van zijn keuze voor zonnepanelen. Op de koop toe gaan er stemmen op om eigenaars van zonnepanelen een extra netvergoeding te laten betalen voor hun stroomverbruik. Een mens zou zich gaan afvragen of investeren in zonnepanelen nog wel zo’n goed idee is …

Zonnepanelen plaatsen? Ja, maar …

Het loont de moeite om één en ander in overweging te nemen voor je overgaat tot de aankoop en installatie van zonnepanelen. We lijsten er hier enkele op.

De oriëntatie van het dak

Je haalt het meeste rendement uit je zonnepanelen wanneer ze optimaal geöriënteerd zijn. Aangezien je ze op het dak laat installeren, betekent dat dat de oriëntatie van je dak ook ideaal is om het zonlicht op te vangen: tussen het zuidoosten en het zuidwesten.

De begroeiing in je tuin

Ook de directe omgeving van je huis beïnvloedt de werking van zonnepanelen. Staan er veel bomen in de tuin of langs de oprit? Pas dan op voor beschaduwing. Wanneer het licht van de zon de panelen niet bereikt, werken de zonnepanelen uiteraard niet optimaal.

De rest van je energiegebruik

Zonne-energie is niet de enige manier om zuinig met energie om te springen. Ga eens na wat je nog meer kan doen in huis om energie te besparen. Vaak zijn zonnepanelen een overbodige investering en doe je beter eerst een aantal andere aanpassingen om het energieverbruik in huis te beperken. Wist je dat verwarming de grootste energieverbruiker is in een woning? Muren en ramen isoleren is dus mogelijk een efficiëntere energiemaatregel dan zonnepanelen installeren.

Bang om risico’s te nemen?

Ten tijde van de subsidies was het installeren van zonnepanelen een relatief veilige investering. Dat is het nu niet meer. Hoewel zonne-energie objectief gezien nog steeds rendeert in vergelijking met meer conventionele energiebronnen, kan er op lange termijn nog veel veranderen aan de wet- en regelgeving omtrent groene energie. Wie bang is om financiële risico’s te nemen, doet er dus goed aan om zich goed te informeren vooraleer hij zonnepanelen laat installeren!

 

01/11/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?