Winter in het land: makkelijke tips voor energiebesparing

maquette huis met rode muts

Donkere dagen, koude temperaturen, … het is duidelijk: de winter is gearriveerd! Vooral verwarming en verlichting werken tijdens deze periode op volle kracht. Dat wil jammer genoeg ook zeggen dat je energiefactuur de hoogte ingaat. Gelukkig is energiebesparing een fluitje van een cent dankzij deze handige tips. Laat de winter maar komen!

Energiebesparing begint bij verwarming

Wist je dat… je verwarming in de winter tot wel 2/3e van je totale energiefactuur bedraagt?! Het is dus duidelijk waar je moet beginnen besparen: bij de chauffage!

 1. De temperatuur van de thermostaat staat bij de meeste gezinnen op 21°C of 22°C. Dat kan gerust een graadje of twee lager! Met een dikke trui of een lekker zacht dekentje heb je het minstens even warm. Ook je portemonnee zal je dankbaar zijn: deze tip levert een besparing van 5% op!
 2. Zet een uur voordat je gaat slapen je thermostaat al op nachtstand. Bang dat je dan in de kou moet gaan slapen? Geen zorgen, het duurt wel een tijdje vooraleer de woning afkoelt, zeker als die goed geïsoleerd is. 
 3. Breng tochtstrips aan! Dat is een zeer goedkope en gemakkelijke manier om warmteverlies tegen te gaan. Tochtstrips zijn bij elke doe-het-zelfzaak te koop. 
 4. Die energievretende droogkast niet gebruiken, maar je wasgoed sneller laten drogen door het op de radiatoren te leggen? Slecht idee! Zo belemmer je immers de warmteverspreiding. De gouden regel is: hou de radiatoren vrij. Ook zetels, kasten en andere meubelstukken ervoor plaatsen is uit den boze!
 5. Isolatie is natuurlijk onmisbaar, wil je niet dat die kostbare warmte ontsnapt. Liever geen grote werken uitvoeren? Hang dan simpelweg radiatorfolie achter je verwarming. Zo vermijd je alvast dat er warmte via de muur verdwijnt. 
energiebesparing met verwarming
5% besparen op je energiefactuur? Zet de verwarming dan 1 of 2 graden lager!

Slimme verlichting maakt het verschil

spaarlampen in koperen omhulsel
Schakel over naar spaar- en led-lampen.

Ook door slim om te gaan met je verlichting kan je een energiebesparing van tot wel 15% bereiken. Uiteraard is de eerste tip: laat geen lichten branden als je een ruimte verlaat. Durf je dat wel eens vergeten? Dan kun je altijd bewegingssensoren of een slim verlichtingsysteem zoals Philips Hue laten installeren. Je lampen zullen dan automatisch uitspringen als er niemand in de kamer is. Zorg er ook voor dat al je lampen spaar- of led-lampen zijn en dat ze minstens een energielabel A hebben. Zie je wel: energie besparen is écht gemakkelijk!

Of je alle tips moet volgen om het verschil te merken op je energierekening? Natuurlijk niet. Zoals zo vaak geldt ook hier: alle beetjes helpen!             

Let op je waterverbruik

Let jij op hoeveel water je verbruikt? Goed idee, want ook dat voel je in je portefeuille! Dat je het best een douche neemt in plaats van een bad en best geen water laat lopen tijdens het tandenpoetsen, dat wist je al. Maar overweeg ook zeker de volgende tips:

 1. Vooraleer je in de douche springt, laat je waarschijnlijk het water nog even warmlopen. Zonde van al dat drinkbaar water! Tip: vang dat water op met een emmer, zodat je dat later nog kunt gebruiken, bijvoorbeeld voor het water geven van je planten… 
 2. Door te investeren in een spaardouchekop verbruik je bijna de helft zoveel water dan met een gewone douchekop! Gebruik je ook nog eens een timer? Dat betekent een besparing van tot wel 40%! 

Energiebesparing in de keuken

Energie besparen kan overal, en dus ook in de keuken:

 1. Heb je een elektrische kookplaat? Doordat het vuur warmte blijft afgeven, kan je het al uitschakelen wanneer de pasta bijna gaar is of het vlees bijna volledig gebakken…
 2. Gebruik je maar een kleine kookpot? Zet die dan ook op een klein vuur. Anders betaal je voor energie die je niet gebruikt!
 3. Rijst, aardappelen of pasta in water koken? Gebruik alleen de hoeveelheid water die je echt nodig hebt: hoe meer water het vuur moet opwarmen, hoe meer energie het verbruikt. 
 4. Lekker gekookt, maar enkele overschotjes waar je morgen nog van kan smullen? Dan heb jij geluk! Voordat je ze in de koelkast zet, laat je het gerecht best eerst in de keuken afkoelen. Zo moet je koelkast minder hard werken om het koud te krijgen. 
 5. Als je budget dat toelaat, is het ook interessant om een inductievuur te installeren: dat is tot 40% zuiniger dan de klassieke kookplaten!
Rode kookpot met witte stippen op gasvuur
Zorg ervoor dat de diameter van je kookpot en je kookplaat overeenkomen om geen energie te verspillen.

Algemene tips

 1. Let op voor sluipverbruik: daardoor verlies je tot wel 64 euro per jaar! Hoe je dat voorkomt? Door toestellen bijvoorbeeld niet op stand-by te zetten, maar volledig uit te schakelen, en door opladers uit het stopcontact te halen wanneer je die niet gebruikt. 
 2. Ontkalk je vaatwas- en wasmachine regelmatig. Waarom? Kalk kan je verbruik tot wel 25% laten stijgen! Bovendien gaan je machines dan ook langer mee. Af en toe schoonmaken is niet leuk, maar het is het zeker waard!
 3. Gebruik je huishoudelijke apparatuur zo veel mogelijk vanaf dat het nachttarief van start is gegaan. Wasmachine, vaatwas, droogkast: het kan allemaal perfect ’s avonds draaien. 
 4. Sluit gordijnen en rolluiken. Zo blijft de warmte langer binnen. 
 5. Zit jij wel bij de beste energieleverancier? Wees er zeker van dat je niets te veel betaalt! Check het snel en gemakkelijk op mijnenergie.be. 
Gele latex handschoenen met groene vaatdoek, koelkast kuisend
Kuis af en toe de koelkast uit om ervoor te zorgen dat vuil en ijs zich niet opstapelen. Zo blijven je etenswaren gemakkelijker koud.

Ingrijpende energiebesparende maatregelen

Bovenstaand tips zijn makkelijke en goedkope manieren om je energieverbruik terug te dringen. Wil je echt een groot verschil merken op je energierekening? Dan zijn zijn volgende investeringen de moeite waard:

 1. Vervang je oude cv-ketel door een energiezuinige condensatieketel. Door het principe van warmterecuperatie, gaat er geen energie verloren.
 2. Dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie… En denk ook eens aan hoogrendementsglas, dat nog twee keer beter isoleert dan dubbel glas. Energiebesparing door isolatie? Dan win je meer dan 30% op je factuur!
 3. Heb je zonnepanelen? Investeer dan in een thuisbatterij: je slaat energie op waardoor je elektriciteitskosten tot het absolute minimum worden beperkt! En je hebt geen last van een winterse black-out!

Zo, energie besparen is vanaf nu een fluitje van een cent! Welke tips ga jij toepassen? En zie je veel verschil op je energiefactuur? Laat je bevindingen achter in de comments hieronder!

07/12/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?