Stopcontacten plaatsen: de meest gegoogelde vragen

Stopcontacten plaatsen: de meest gegoogelde vragen

Ben jij volop bezig met je nieuwbouw of ga je een grote renovatie tegemoet? Dan denk jij ongetwijfeld al na over waar je de stopcontacten zult plaatsen! Maar zo op voorhand alles gaan uitplannen, is niet eenvoudig ... tenzij je deze richtlijnen leest natuurlijk.

Stopcontacten in huis: drie algemene basisprincipes

#1: Breng je elektrische apparatuur in kaart

Eerst en vooral moet je natuurlijk weten hoeveel elektrische toestellen je hebt. Die hebben allemaal een apart stopcontact nodig! Denk aan je televisie, stereoketen, allerlei soorten lampen, keukenapparatuur, je elektrische tandenborstel ... je hebt heel wat meer toestellen dan je zou denken.

stopcontacten aan muur
Wist je dat je ook in stopcontacten heel wat verschillende designs en ontwerpen hebt?

#2: Denk aan de toekomst

Daarbovenop moet je ook aan de toekomst denken. Heb je kinderen die binnenkort een smartphone of televisie krijgen? Ga je misschien zelf extra elektrische apparaten aankopen? De toekomst voorspellen is moeilijk, maar toch moet je er al rekening mee houden.

kinderkamer lichtjes
In de kinderkamer heb je vaak extra lampjes nodig om de monsters te verjagen. ;-)

#3: Beter te veel dan te weinig

Alle apparaten per kamer in kaart gebracht? Goed zo. Reken hier en daar toch wat extra voor de zekerheid: less is more geldt niet voor stopcontacten! Je hebt beter enkele stopcontacten te veel dan te weinig: het is goedkoper om nu in meerdere contacten te investeren dan er later bij te plaatsen.

Stopcontact tuin
Vergeet de garage en de tuin niet!

Tip: bedenk op voorhand waar je je meubels zult zetten. Zo verdwijnen er geen stopcontacten achter kasten en zetels.

Stopcontacten in de woonkamer: naast tv ook sfeerlampen

En dan nu ruimte per ruimte. We beginnen met de kamer waar we met de hele familie en vriendenkring gezellig samenkomen: de woonkamer. Een kleinere woning met een living van minder dan twintig vierkante meter? Dan reken je op minimum vijf tot acht stopcontacten.

sfeerlamp woonkamer

Voor een grotere woonkamer heb je er al snel twaalf nodig, waarvan je er enkele samenzet. Naast je zetel moet je er bijvoorbeeld minstens twee hebben: een om je smartphone op te laden en een voor een sfeerlamp. Aan je tv-meubel installeer je er best meerdere: voor je tv, maar ook voor je geluidsinstallatie, digitale tv, spelconsole ...

Keuken en eetkamer: vaste én verplaatsbare toestellen

Wat de keuken betreft, moet je vooral heel goed weten wat je nodig hebt. Elk vast toestel heeft uiteraard een stopcontact nodig. Maar ook voor elk verplaatsbaar keukenapparaat reken je eentje. Zorg ook voor minstens zes stopcontacten aan het werkblad en/of aan het kookeiland.

stopcontacten keuken

En aan de eettafel? Ook daar heb je een tweetal stopcontacten nodig! Denk bijvoorbeeld aan een lekkere grillavond of simpelweg aan een staanlamp.

Stopcontacten in de slaapkamer: meer nodig dan je zou denken

De slaapkamer lijkt misschien wel het eenvoudigst, maar dat is ze niet. Reken zowel links als rechts van je dubbelbed minstens twee stopcontacten. Je hebt er immers veel elektriciteit nodig: je nachtlampje, je wekkerradio, je telefoonoplader ... Voldoende stopcontacten is de boodschap!

nachtlamp slaapkamer

Ook aan de overkant van je bed zorg je voor minimum een stopcontact. Zo is het eenvoudiger om te stofzuigen of om een tv aan te sluiten.

Badkamer: opgelet met combinatie water en elektriciteit

Dat elektriciteit en water niet goed samengaan, hoeven we jou niet te vertellen. Extra voorzichtigheid is dan ook erg belangrijk! Plaats daarom géén stopcontacten binnen een straal van zestig centimeter van je bad en/of douche. Ook aan de wastafel let je het best extra op. Lees in dit artikel meer over stopcontacten in de badkamer.

stopcontact badkamer
Pas extra op in de badkamer!

Of stopcontacten in de badkamer een echte must zijn? Dat wel. Denk maar aan je elektrische tandenborstel, haardroger of stijltang.

Bureau: productief werken dankzij voldoende elektriciteit

Dé ruimte waar je erg veel stopcontacten nodig hebt: je bureau. Computer, beeldscherm, harde schijf, printer, scanner, lampen, gsm-oplader ... je hebt wel wat elektrische apparaten nodig op een productieve werkdag. Reken dus op zeker zes stopcontacten aan je bureau zelf en dan nog eens twee tot vier op andere plekken in de ruimte.

thuis bureau

Ziezo, na het nodige rekenwerk weet jij perfect hoeveel stopcontacten je waar nodig hebt. Was dit artikel nuttig voor jou? Laat het ons zeker weten in de comments!