Pas op voor sluipverbruik!

U wil energie besparen. U kan dan dure investeringen doen voor condensatieketels, extra isolatie en andere energiebesparende maatregelen. Maar energiezuinig leven begint bij kleine veranderingen in uw dagelijkse gewoontes, er wordt namelijk heel wat energie verspild door toestellen in stand-by en verlichting die onnodig blijft branden. Homeproved geeft enkele tips om sluipverbruik te voorkomen. En dat is niet alleen goed voor het milieu, zo bespaart u nog op uw energiefactuur ook!

Enkele tips om sluipverbruik te voorkomen

  • Schakel uw elektrische toestellen volledig uit en zet deze pas aan als u ze echt gaat gebruiken. Let op: uw televisie, computer, printer, scanner of stereoketen is pas volledig afgesloten als er nergens nog een lampje brandt, ook niet de stand-by knop. Gedaan met sluipverbruik tv, sluipverbruik pc of sluipverbruik wasmachine!
  • Als u rond uw werkplaats alle stekkers van de hardware in één verdeelstekker bundelt, kan u al uw toestellen in een keer uitschakelen. Zo kan u verborgen verbruik voorkomen. Sommige stekkerdozen hebben een schakelaar waarmee u alle toestellen tegelijk kan uitschakelen.
  • Trek laders van GSM’s, fototoestellen, laptops enz. uit het stopcontact als u ze niet gebruikt. Zo kan u sluipverbruik opladers voorkomen.
  • Gebruik herlaadbare batterijen. Deze zijn een pak goedkoper en een heel stuk milieuvriendelijker dan de klassieke wegwerpbatterij.
  • Kies voor huishoudtoestellen met het energielabel A. Op de meeste huishoudapparaten kleeft er tegenwoordig een energielabel. De letters van A tot G stemmen overeen met het energieverbruik van de apparaten. Toestellen met energielabel A zijn het zuinigst.
  • Als u overweegt om een nieuw computerscherm aan te schaffen, opteer dan voor een LCD-scherm (scherm met vloeibare kristallen). Daarmee kan u tot 60% energie besparen. Bij de nieuwste schermen wordt nu trouwens meer en meer rekening gehouden met de milieuvriendelijkheid.
  • Wie overweegt om een PC te kopen: denk eraan dat een laptop een pak energiezuiniger is. Het Europese label energystar  helpt u op weg om een energiezuinig toestel te vinden.
10/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?