Hoe elektriciteit en veiligheid verzoenen?

Elektriciteit en veiligheid

Met peuters in huis is het altijd opletten geblazen, niet in het minst omdat je kleine bengels zowat alles wat voor het grijpen ligt vastpakken (en vaak ook in hun mond stoppen). Wees dus waakzaam voor rondslingerend speelgoed en verlies vooral de stopcontacten en de elektrische toestellen niet uit het oog. Gelukkig bestaan er oplossingen die elektriciteit en veiligheid met elkaar verzoenen – ook in jouw woning!

Geen losse snoeren

Elektriciteit en veiligheidWe beginnen met een makkelijk toe te passen maatregel: vermijd losse snoeren in huis. Tegenwoordig heb je speciale snoergoten om onder je werktafel te hangen of plinten waarachter je de snoeren van de televisie kunt wegstoppen. Een eenvoudige investering met maximaal resultaat.

Plaats elektrische toestellen op hoogte en zet ze vast

Wanneer een elektrisch toestel – zoals de televisie of de dvd-speler in de woonkamer – omvalt, dan kan dat leiden tot een brand. En uiteraard is het sowieso te vermijden dat zware toestellen zomaar om kunnen vallen. Zet elk toestel daarom vast, bijvoorbeeld in een kast die het toestel volledig omsluit. En plaats ze ook hoog genoeg, zodat je peuter er niet bij kan.

Elektriciteit en veiligheidBatterijen in de doos

Laat geen lege batterijen rondslingeren. Je wil te allen tijde vermijden dat je kleine spruit een giftige batterij inslikt. Tip: verzamel alle lege batterijen in een doos en plaats die bovenop de keukenkast of op een andere plek die buiten het bereik van je kind ligt.

Elektriciteit en veiligheid: stekker uit de iPad

Tablets, smartphones en laptops zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar let er op dat je ze niet laat opladen terwijl je kind in de buurt zit te spelen. Maak er een gewoonte van om je digitale toestellen uit de stekker te trekken wanneer je ze gebruikt in het bijzijn van je kind. Of beter nog: gebruik ze enkel in je werkkamer …

Meer tips om je huis kindvriendelijk te maken? Zó richt je je huis in volgens de pedagogische principes van Montessori.

12/10/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?