Een stopcontact plaatsen in 10 stappen

Gaat u nu elektriciteit vernieuwen, zelf elektriciteit plaatsen, een stopcontact bijplaatsen of gewoon een defect stopcontact vervangen: een stopcontact installeren is nuttige kennis! Homeproved leert u stopcontacten plaatsen in tien eenvoudige stappen.

Een stopcontact installeren, zo doet u dat!

  • Stap 1: Baken de inbouwplaats van het stopcontact af

Teken de inbouwplaats van het stopcontact af op de muur. Hou rekening met de hoogte van de stopcontacten: in droge ruimtes komen deze op 15cm van de vloer. Indien u een stopcontact plaatsen wil in een vochtige ruimte, moet u uw inbouwstopcontact aansluiten op 25cm van het vloeroppervlak.

  • Stap 2: Bepaal de plaats van het stopcontact

Mag u uw stopcontact bijplaatsen op een bestaand netwerk? Kijk dit even na. Op een kring mogen maximum acht stopcontacten en lichtpunten worden aangesloten. Spots die tegelijk bediend worden kan u beschouwen als een enkel lichtpunt. U moet dus geen rekening houden met de lichtschakelaars. Schakel de zekering uit.

  • Stap 3: Kap de steenmassa uit

Kap met een platte steenbeitel of een aangepaste sleufmachine de afgebakende steenmassa uit. Voorzie 1cm extra ruimte langs alle kanten van de afgebakende steenmassa. Maak ook een sleuf voor de stroomkabel en zorg dat het traject naar het stopcontact waarvan stroom zal worden afgenomen zo kort mogelijk is. De diepte en breedte van de sleuf bedraagt minimum 16 en maximum 25 millimeter, afhankelijk van de kabel.

  • Stap 4: Pas het inbouwpotje

Maak het gekapte gat schoon en pas het inbouwpotje in de opening. Zorg ervoor dat u de geribbelde binnenzijde van het potje horizontaal plaatst.

  • Stap 5: Bereid het snelgips of snelcement

Neem poeder, voeg een beetje water toe en begin te roeren tot de massa klontervrij is. Maak niet te veel cement of snelgips, want na enkele minuten wordt dit mengsel steenhard. Laat het mengsel ongeveer een minuut rusten. Maak ondertussen de opening voor het inbouwstopcontact vochtig. Het is handig om hiervoor een plantenspuit gebruiken.

  • Stap 6: Plaats de inbouwpot

Smeer de opening en alle zijden van het inbouwpotje in met voldoende snelgips of snelcement. Plaats vervolgens de pot in het gat. Pas op: de pot mag niet voorbij de definitieve pleisterlaag komen. Bij een nieuwe muur moet u het potje een halve centimeter uit de muur laten steken. Plaats het potje vervolgens nauwkeurig recht met een waterpas. Verwijder de overtollige cement of snelgips en zorg ook dat de invoergaten waar de stroomkabel zal binnenkomen vrij zijn.

  • Stap 7: Breng de voedingskabel binnen

Zorg dat alle stroom uitgeschakeld is. Meet op hoeveel kabel of bedrade buis u zal nodig hebben om een verbinding te maken tussen het oude en nieuwe stopcontact en reken er langs beide kanten 15 centimeter bij. Ontmantel de 15 centimeter extra kabel langs beide kanten. Doorprik de gaatjes van de inbouwpotjes. Breng de draden binnen in het potje en kijk na of de kabelmantel of de buis tot tegen de opstaande rand van het potje gedrukt wordt.

  • Stap 8: Aftakken van het oude stopcontact

Plaats dezelfde kleuren bij elkaar. Gebruik maximum twee draden per aansluitklem.

  • Stap 9: Aansluiten van het nieuwe stopcontact

Bij een enkel inbouwstopcontact: sluit de draden aan op het stopcontact, plaats de aarding in het midden en de blauwe of bruine draden in willekeurige volgorde op de buitenste klemmen.

Bij een meervoudig stopcontact: ga op dezelfde manier te werk als bij het enkelvoudig stopcontact, maar voorzie op elke klem een doorverbinding van dezelfde kleur naar het aan te koppelen stopcontact door de gaten in de tussenschotten.

  • Stap 10: In gebruik nemen van het stopcontact

Zet de zekering van de kring terug aan en kijk of deze niet spontaan weer afspringt. Als dit wel het geval is, moet u de stroom terug uitschakelen en nakijken of de bedrading correct is aangesloten of er geen draden beschadigd zijn. Zo niet, dan kan u een radio inpluggen en testen.

09/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?