De werking van zonnepanelen? A piece of cake!

polykristallijne zonnepanelen

Vraag je je af hoe zonnepanelen precies werken? Je weet vast reeds dat een zonne-installatie zonlicht omzet in elektriciteit. Maar wat gebeurt er nu juist allemaal achter de schermen? Wij leggen je hier op een overzichtelijke manier uit hoe eenvoudig de werking van zonnepanelen wel niet is!

De drie componenten van een fotovoltaïsche zonne-installatie (of PV-installatie)

Een zonne-installatie bestaat ruwweg uit drie onderdelen:

  1. Fotovoltaïsche zonnepanelen
  2. Omvormer(s)
  3. Elektriciteitsmeter(s)

Weetje 1: de werking van zonnepanelen

Een zonnepaneel wordt ook wel PV-paneel genoemd, naar de Engelse term Photo-Voltaic. Photo is het Griekse woord voor ‘licht’, terwijl voltaïsch vertaald kan worden naar ‘elektriciteit’. De naam verraadt al veel: PV-panelen genereren elektriciteit op basis van zonlicht en niet zonnewarmte, zoals soms beweerd wordt. Er zal dus meer stroom opgewekt worden op een koele, maar zonnige herfstdag dan op een warme, bewolkte zomerdag.

De technologie achter zonnepanelen berust op de aanwezigheid van voldoende zonlicht.

Elk paneel bestaat uit ongeveer een zestigtal fotovoltaïsche zonnecellen die doorgaans opgebouwd zijn uit twee lagen silicium. Onder invloed van zonlicht, ontstaat er een elektrische spanning tussen deze twee lagen. De gelijkstroom die op deze manier gegenereerd wordt beweegt zich van cel tot cel en paneel tot paneel voort totdat de tweede component van een zonne-installatie – de omvormer – bereikt wordt.

Weetje 2: de werking van een omvormer/inverter

De gelijkstroom die door de zonnepanelen werd gegenereerd moet worden omgezet naar wisselspanning, voordat het jouw huishoudelijke toestellen van energie kan voorzien. Hiervoor is de omvormer of inverter verantwoordelijk. Deze wordt bij voorkeur in een koele en geventileerde ruimte geplaatst.

omvormer zonnepanelen

Meestal gebruikt men een string-omvormer. In dit geval, worden de zonnepanelen in serie op elkaar aangesloten (vormen 1 ‘string’ of kring) en verbonden met één enkele centrale omvormer. Toch is deze configuratie niet onder alle omstandigheden ideaal. Schaduw is bijvoorbeeld nadelig voor de opbrengst van een dergelijk systeem: produceert er één paneel minder stroom, dan leidt dit tot een verlaagd rendement voor de hele installatie. In deze situatie, zou je ervoor kunnen kiezen om elk paneel (of panelen met dezelfde performantie) afzonderlijk aan te sluiten op de omvormer, of om over te schakelen op micro-omvormers of power optimizers die zorgen voor het optimale rendement van elk paneel afzonderlijk.

Weetje 3: de werking van elektriciteitsmeters

werking van zonnepanelen en elektriciteitsmeter

De elektriciteitsmeter, het derde en laatste onderdeel van de zonne-installatie, monitort het verbruik (afname vs. injectie). Wanneer de zonnepanelen geen of onvoldoende stroom leveren, zoals ’s avonds of ’s nachts, ga je stroom van het elektriciteitsnet afnemen. Wekken je zonnepanelen echter meer energie op dan je verbruikt, dan wordt deze overtollige stroom “geïnjecteerd” in het net.

Beschik je over een terugdraaiende meter, dan loopt deze bij overproductie terug. Staat de teller op een verbruik van 800kWh en leveren je zonnepanelen 150kWh, zal je meter terugdraaien naar 650kWh. Kortom, eenzelfde analoge meter registreert zowel de afname als injectie van stroom.

Is jouw woning uitgerust met een slimme meter, dan wordt de afname en injectie apart gemeten en getoond op een elektronisch display. De salderingsregeling zorgt ervoor dat de verbruikte en teruggeleverde energie met elkaar worden verrekend. Minister Tommelein kondigde echter aan dat deze regeling binnenkort kan wijzigen wanneer er volledig naar slimme meters overgeschakeld wordt, vermoedelijk begin 2019. Hij garandeerde wel dat wie zonnepanelen heeft of er plaatst voor eind 2020, minstens 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller behoudt.”

Kortom, de werking van zonnepanelen is helemaal niet zo ingewikkeld als het op het eerste gezicht lijkt. Laat je dus niet afschrikken door de technische kant van een zonne-installatie en investeer nu in deze vorm van groene energie!

14/09/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?