Een zonnecollector installeer je zo

Een zonnecollector installeer je zo
Zonne-energie gebruiken om je water op te warmen? Dat is mogelijk met een zonneboiler! Samen met de zonnecollectoren en een voorraadvat maken ze optimaal gebruik van de warmte van zonnestralen. Zo vangt de zonnecollector de zonne-energie op. Die energie wordt dan gebruikt om het water in het voorraadvat op te warmen. En zo kan je natuurlijk optimaal genieten van een heerlijke, warme douche, de was doen of poetsen. Zonne-energie kan 50% van de jaarlijkse warmwaterproductie van een gezin voor zijn rekening nemen. Ontdek nog meer voordelen en hoe je zonnecollectoren installeert.

Kenmerken van zonnecollectoren

ZonnecollectorEen zonneboiler wekt milieuvriendelijke energie op. Het gevolg? Een lagere energiefactuur, een bijdrage aan het milieu en de mogelijkheid om van subsidies te Zonnecollectorgenieten. Maar dat doet de zonneboiler niet alleen. Ook de zonnecollectoren, het voorraadvat, buizensysteem, de pomp, naverwarmer en verschillende sensoren dragen hun steentje bij. Zo nemen de zonnecollectoren de zonnestralen op. Die donkere, metalen plaat heeft meestal een oppervlakte van 2 tot 5,5 vierkante meter. Voor een gemiddeld gezin van vier personen kies je het best voor een collectoroppervlak van minimum drie vierkante meter. Het bijhorende voorraadvat heeft meestal een capaciteit tussen 100 en 300 liter water.

De voorwaarden bij de installatie

ZonnepaneelZonnecollectoren plaats je in zuidelijke richting op een hellend dak. De ideale hellingsgraad is 45%, maar ook met een hellingsgraad tussen 30 en 60 procent kan je nog een maximaal rendement behalen. Bekijk daarnaast goed of er geen bomen in de weg staan. Ze beletten de zon om optimaal op je collectoren te schijnen. Hun schaduw zorgt er dan voor dat de zonnecollectoren niet genoeg zonnestralen opvangen. Afhankelijk van de zonnegraad worden er meestal één tot vier thermische zonnecollectoren geplaatst.

Zonnecollectoren installeren

Voor de installatie van zonnecollectoren heb je geen bouwvergunning nodig. Je gaat wel het best naar de dienst stedenbouw van je gemeente. De installatie van de zonneboiler en zonnecollectoren laat je het best aan vakmannen over. Wil je je zonnecollectoren toch zelf bevestigen? Maak dan eerst het bovenste gedeelte goed vast. Zo kan je bijvoorbeeld een bandijzer gebruiken dat je op je dak vastschroeft. Maak wel gebruik van een dichtingsring onder de schroef, zodat je een waterdichte verbinding hebt. Daarna maak je het onderste gedeelte op dezelfde manier vast. Koppel daarna de installatie aan een bestaand of nieuw naverwarmingssysteem. Schijnt de zon niet? Dan wordt het water via de naverwarming toch verwarmd. ZonnepanelenZonnecollectoren