Een doe-het-zelf alarmsysteem: een goed idee?

Een doe-het-zelf alarmsysteem: een goed idee?
Wie een alarmsysteem bestelt bij een erkende installateur betaalt meestal niet enkel voor de installatie van het alarm. Vaak word je als consument verplicht er een abonnement bij een meldcentrale bij te nemen. Dat betekent maandelijks een flinke hap uit je budget. Overweeg daarom een doe-het-zelf alarmsysteem te installeren.

Een basis doe-het-zelf alarmsysteem: goedkoop, maar veel nadelen

Een degelijk doe-het-zelf alarmsysteem is tegenwoordig in elke doe-het-zelf zaak te verkrijgen. Het bestaat altijd uit vier onderdelen: de centrale, een bedieningspaneel, de sensoren en het alarm. De prijs is uiteraard afhankelijk van de kwaliteit en ook het merk van het pakket. Een basissysteem heb je al voor ongeveer 75 euro. Het bestaat uit een aantal bewegingsdetectoren, raammagneten, een klavier en een sirene. Het is een snelle en goedkope oplossing, maar let op: er zijn ook tal van nadelen aan verbonden. Een goedkoop doe-het-zelf alarmsysteem heeft geen afschrik-effect omdat dieven de installatie van buitenaf niet zien. Bovendien is het relatief eenvoudig uit te schakelen én de sirene mist vaak kracht.

Een professioneel doe-het-zelf alarmsysteem

Dan ben je eigenlijk beter af met een professioneel alarmsysteem. Akkoord, je betaalt er een pak meer voor, – prijzen kunnen variëren tussen 1.000 en 2.000 euro (al naargelang de grootte van je woning) – maar ze komen met heel wat extra functies en beveiligingsmaatregelen die sabotage zo goed als onmogelijk maken. Zo beschikken de nieuwste generatie systemen over een ingebouwde sms-functie. Gaat het alarm af, dan krijg je automatisch een waarschuwings-sms zodat je te allen tijde op de hoogte blijft. Professionele doe-het-zelf alarmsystemen beschikken ook over een buitensirene, waardoor dieven wel twee keer zullen nadenken als ze bij jou willen inbreken!

Belastingvoordeel van een doe-het-zelf alarmsysteem

Weet ook dat zowel particulieren als zelfstandigen die investeren in veiligheid in en om hun woning, dit mogen aangeven bij de belastingen. Zo kun je tot 730 euro van je investering terugvorderen!