Duurzame energie thuis

Duurzame energie thuis
Ook op zoek naar duurzame energie oplossingen voor uw woning? Wij zetten enkele mogelijkheden op een rijtje voor duurzame energie thuis!

Duurzame energie thuis

Duurzame energie of groene energie is opgewekt uit schone, onuitputtelijke bronnen zoals wind, zon en water. Door gebruik te maken van duurzame energie, vermijdt u de uitstoot van broeikasgassen of andere stoffen die schadelijk zijn voor het milieu (of de gezondheid). U zorgt er ook voor dat die fossiele brandstoffen, zoals aardgas en aardolie, minder snel op geraken. Homeproved geeft een overzicht van verschillende mogelijkheden om duurzame energie in huis toe te passen.

Zonneboiler

Hoe werkt een zonneboiler?
Om de zonnestraling op te vangen, wordt op het dak van de woning een zwarte plaat of zonnecollector gemonteerd. Deze bevat een vloeistof die door het zonlicht wordt verwarmd. De vloeistof geeft zijn warmte af aan het koude leidingwater in de boiler. ‘s Zomers verwarmt de zonneboiler voldoende water op tot comforttemperatuur. In de winter of op minder zonnige dagen springt de gewone warmwaterinstallatie bij.
Wat kost het?
Het materiaal voor een zonneboiler met de capaciteit voor een gezin van 4 personen, bedraagt gemiddeld 4250 euro, incl. 6% BTW (voor een woning ouder dan 5 jaar). De installatiekosten bedragen gemiddeld 800 euro. Wanneer je het vergelijkt met een traditionele boiler, dan betaal je ongeveer 1000 tot 3000 euro meer voor het materiaal en 500 euro extra voor de installatie. Daartegenover staat wel dat met een zonneboiler de jaarlijkse energiekost voor de verwarming van water slechts de helft bedraagt.

Zonnecellen of zonnepanelen

Hoe werken zonnecellen?
In een zonnecel wordt licht rechtstreeks omgezet in elektriciteit. Een zonnecel bestaat uit een dun plaatje met aan de bovenzijde een negatieve lading en aan de onderzijde een positieve lading. De energie van het invallende licht brengt dan een elektrische stroom op gang van de voorkant van de cel via de elektrische toepassing terug naar de metalen achterkant van de zonnecel.
Wat kost het?
Een installatie om een gemiddeld gezin bijna het hele jaar van stroom te voorzien, kost ongeveer 24.000 euro, incl. 6% BTW (voor een woning ouder dan 5 jaar). Een investering die op ongeveer 10 jaar terugverdiend is. Daarna brengt het geld op.

Zonneboiler of zonnecellen in combinatie met propaangas

Heeft u reeds gedacht aan de mogelijkheid om een zonneboiler of zonnepanelen te plaatsen in combinatie met een verwarmingsketel op propaangas als bijverwarmer? Dat is ecologisch, multifunctioneel en zo bespaart u geld. Propaan is een milieuvriendelijke fossiele brandstof met een lage CO2-uitstoot. Daardoor levert propaan een bijdrage aan een betere luchtkwaliteit en beperkte uitstoot van broeikasgassen. Wanneer het dus als alternatief voor benzine, diesel, stookolie of de meeste vaste brandstoffen wordt gebruikt, biedt het de maatschappij aanzienlijke voordelen.  

Warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?
De warmtepomp pompt warmte van een laag naar een hoog temperatuurniveau. Het systeem haalt warmte uit de grond, water of lucht, en geeft het af aan de vloerverwarming of verwarming van water. Om dat te kunnen doen, maakt het toestel gebruik van een speciale vloeistof die warmte kan transporteren.
Wat kost het?
Een warmtepomp verbruikt weinig energie in verhouding tot de hoeveelheid warmte die ze levert. De jaarlijkse verbruikskost ligt dan ook veel lager dan bij een verwarmingsinstallatie op stookolie of aardgas. Hier tegenover staat dat de investeringskost in een geothermische warmtepomp beduidend hoger ligt dan in een installatie op stookolie of op aardgas. De kostprijs kan enorm variëren naargelang het type warmtepomp. Daarom is het aangeraden om verschillende offertes op te vragen bij gespecialiseerde bedrijven. Wist u dat er ook een gasabsorptiewarmtepomp bestaat? Een gasabsorptiewarmtepomp is een meer geavanceerde variant op de klassieke warmtepomp. Deze soort warmtepomp bestaat op propaangas. Enerzijds haalt de gasabsorptiewarmtepomp voor 50% energie uit gas via een condenserende gasbrander en anderzijds voor 50% uit een natuurlijke bron, die lucht, aarde of water kan zijn, via ammoniak. Deze formule biedt vele voordelen, maar is enkel interessant voor mensen die veel warmte gebruiken, dat betekent een minimaal verbruik van 90.000 kwh per jaar. Concreet is dit dus enkel een toepassing voor particulieren met ruime villa's voorzien van een verwarmd zwembad. [gallery columns="2" include="2126"]