Duurzaam bouwen: ecologisch paviljoen met petflessen

Duurzaam bouwen: ecologisch paviljoen met petflessen
Jaarlijks worden op wereldvlak ton-nen afval geproduceerd. Elke Europeaan produceert gemiddeld 500 kg afval per jaar. Een groot deel van het afval, voornamelijk plastic flessen, wordt helaas niet gerecycleerd. In Enschede, Nederland, werd een speciale techniek ontwikkeld om een “PET paviljoen” te bouwen: het is een ecologische en goedkope constructie met… plastiek flessen!

Een apart project

Kunstenaar Filip Jonker, architect Michiel de Wit en creatief producent Yvonne Franquinet realiseren regelmatig tijdelijke bouwwerken (Loos-FMTemporary Monuments). Voor elk project gebruikt het trio nieuwe materialen, op een onverwachte en onorthodoxe manier. In de lente van 2013 ondernam hun kunstenaarscollectief nog een te gek ecologisch project: ze bouwden een plastieken paviljoen, het “PET pavilion”.

Ecologisch en duurzaam bouwen

Om de muren van dit paviljoen van 30 m lang, 6 m breed en 4 m hoog op te trekken, gebruikten de ontwerpers samengeperste plastiek flessen. Waarom samengeperst? Zelfs in lege flessen zit soms nog wat vloeistof, en kunnen bijgevolg niet zomaar gebruikt worden om een gebouw op te trekken. De ontwerpers besloten dus om de flessen samen te persen. Ze verzamelden een paar honderdduizend petflessen voor de bouw van het paviljoen. En op amper één dag is het gebouw weer afgebroken! En dan kan het makkelijk elders heropgebouwd worden. Het paviljoen maakt deel uit van een project rond duurzame ontwikkeling. Het doel is om een educatieve rol toe te kennen aan het paviljoen, om de mondiale afvalproblematiek aan te kaarten en de noodzaak van recyclage vorm te geven.