De schoorsteen vegen: werkwijze

Het onderhoud van de schoorsteen is cruciaal wil je de winter goed – en dus lekker warm – doorkomen. Daarom overlopen we de belangrijkste zaken waar je op moet letten als je je schoorsteen wil vegen.

Regelmatig de schoorsteen vegen verkleint de kans op schouwbrand

Een vuile schoorsteen zorgt niet alleen voor een hoger energieverbruik, het verhoogt ook het risico op een schouwbrand. Daarom doe je er goed aan je schoorsteen regelmatig te vegen. Hoe vaak dat moet, hangt in grote mate af van het type van ketel of openhaard. Heb je bijvoorbeeld een stookolieketel, dan is jaarlijks onderhoud van de schoorsteen zelfs verplicht. Dat geldt echter niet voor schoorstenen die aangesloten zijn op gasketels. Toch kun je best ook voor dat type een jaarlijkse veegbeurt voorzien.

Hoe ga je te werk?

Dat kan chemisch met een speciaal reinigingsblok (meestal geleverd met het verplichte verzekeringscertificaat) of door de roetresten los te schuren met een schoorsteenveegset. Wij concentreren ons op die laatste methode.

Er zijn twee manieren van werken met een schoorsteenveger: van boven naar beneden of van beneden naar boven. Bij de eerste manier maak je gebruik van een systeem met een touw en een kogel met borstel. In het tweede geval schuur je de roetresten weg met een speciale borstel die je op lange stokken monteert. Heb je een vrijstaande kachel, dan moet je die eerst verwijderen voor je begint. Bedek de schouwopening ook met krantenpapier zodat het roet niet te veel je woning binnendringt.

De schoorsteen vegen van boven naar beneden

Laat de kogel met de borstel ongeveer een meter in de schoorsteen zakken en haal vervolgens 50 centimeter naar boven. Op die manier werk je heel de schoorsteen af tot je helemaal beneden bent. Reinig de borstel na gebruik met water. De losgekomen roetresten kun je opzuigen met een stofzuiger.

Opgelet: voor deze methode moet je het dak op. Zorg ervoor dat je je ladder altijd op een veilige manier gebruikt.

De schoorsteen vegen van beneden naar boven

Schroef de borstel van de schoorsteenveegset op de eerste stok, steek hem in de schouwopening en reinig het eerste stuk van de schoorsteen. Draai vervolgens de tweede stok op de eerste en veeg verder naar boven toe. Op die manier werk je de gehele schoorsteen af tot je helemaal boven bent. Reinig de borstel na gebruik met water.

Het grote voordeel van deze methode is uiteraard dat je je dak niet op hoeft. Dat maakt het vegen van de schoorsteen meteen een pak veiliger! Twijfel je toch over de werkwijze? Aarzel dan niet en contacteer een professionele schoorsteenveger.

11/12/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?