De populairste hernieuwbare energie systemen op een rijtje

De populairste hernieuwbare energie systemen op een rijtje
Hernieuwbare energie systemen zetten hernieuwbare energiebronnen als zon, wind, waterlopen, biomassa en natuurlijke warmte om in een nuttige vorm. Ze leveren met andere woorden mechanische energie, elektriciteit, warmte of brandstof. Als je het gebruik van deze energiebronnen combineert met een rationeel energieverbruik, kunnen ze het verbruik van fossiele brandstoffen terugdringen.

Hernieuwbare energie in België

Hernieuwbare energie groepeert een groot aantal systemen. Een overzicht van de belangrijkste hernieuwbare energiesystemen in België…

Hernieuwbare energie thuis

Vier van deze toepassingen hebben de afgelopen decennia ook een opmars gemaakt voor thuisgebruik. Ten eerste is er de zonneboiler, die gebruikt wordt voor sanitair warm water, verwarming en eventueel het verwarmen van zwembaden. Daarnaast zijn er de fotovoltaïsche zonnepanelen die ingezet worden voor elektriciteitsproductie. De warmtepomp is dan weer nuttig voor warmteproductie. Tenslotte worden er ook steeds meer energie-efficiënte gebouwen gemaakt die het energieverlies van de woning beperken. Deze zijn ook wel gekend als lage-energiewoningen of passiefhuizen.

Hernieuwbare energie en propaangas

Soms vereisen hernieuwbare energiebronnen een aanvullende energiebron om bij te verwarmen. Wist je dat je een zonneboiler of zonnepanelen ook kan combineren met een verwarmingsketel op propaangas? Ook propaan is een milieuvriendelijke en propere brandstof met een lage CO2 uitstoot. Propaangas is dus een ecologisch alternatief voor benzine, diesel of stookolie. Zo heb je bij te weinig zonlicht op een bewolkte winterdag altijd voldoende warmte en warm water.