De mythes rond propaan gas ontkracht

De meeste Belgen verwarmen hun woning op stookolie of aardgas. Stel: je hebt geen aansluiting op het aardgasnetwerk. Is stookolie dan de enige optie? Neen! Steeds meer mensen kiezen vandaag voor verwarming op propaan gas, een prijsbewuste, veilige, duurzame en multifunctionele energiebron.

Toch leven er nog heel wat vooroordelen tegenover propaan gas in onze maatschappij. We zetten ze even op een rijtje en gaan na of deze ideeën gegrond zijn…

1) Propaan gas is duur

Fout! Propaan is een goede oplossing voor je portemonnee. Je hoeft geen grote investeringen te doen om een propaangastank te plaatsen, omdat je de tank huurt van je gasmaatschappij. Daarnaast is een gascondensatieketel een pak goedkoper dan een condensatieketel voor stookolie. Terwijl je een gasketel elke twee jaar moet onderhouden, moet dit bij een stookolieketel jaarlijks gebeuren.

2) Propaan gas is gevaarlijk

Fout! Gastanks zijn zo stevig gemaakt dat de kans op lekken zo goed als onbestaand is. Om de veiligheid te garanderen, wordt de tank gekeurd en onderhouden door de gasmaatschappij. De beschermde gasleidingen liggen diep onder de grond, waardoor ze even veilig zijn als aardgasleidingen.

3) Propaan gas is niet ecologisch

Fout! Propaan is een propere energiebron. De uitstoot van CO2, fijn stof en roet ligt zeer laag en propaan kan je perfect combineren met andere alternatieve energiebronnen, zoals zonnepanelen of een zonneboiler. Dat maakt van propaan de ideale energiebron om je ecologische voetafdruk te verkleinen!

4) Propaan gas dient enkel voor koken

Fout! Propaan is niet enkel geschikt voor een gasfornuis, maar kan alle toepassingen aan! Centrale verwarming op gas, koken op gas, sanitair warm water… allemaal geen probleem. Bovendien zijn er nog heel wat handige gastoestellen op de markt, zoals gasbarbecues, terrasverwarmers en gaskachels.

5) Propaan gas bestaat enkel in flessen

Fout! Voor een klein gasverbruik zijn gasflessen de beste oplossing, maar bij een groter verbruik is een gastank aangewezen. Die plaats je in je tuin en afhankelijk van de toepassingen en het verbruik kan hierbij gekozen worden voor een bovengrondse gastank of een onopvallend ondergronds model.

 

23/11/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?