Dakisolatie verplicht vanaf 2020: dit is wat het jou kost

houten speelgoedhuisje met sjaal rond

Je wist het ongetwijfeld al: vanaf 1 januari 2020 is een nieuw minimum aan dakisolatie verplicht. Houd je je daar niet aan? Dan riskeer je boetes, een verhuurverbod en een daling van je woningwaarde. Voldoende isoleren is dus de boodschap! Maar wat mag dat dan kosten? Wij zochten het voor je uit.

Wat de minimumwaarde is? Vanaf 1 januari 2020 bedraagt de R-waarde voor je dakisolatie verplicht minimum 0,75 m²K/W.

Dakisolatie verplicht: start bij isolatiemateriaal

Eerst en vooral moet je natuurlijk het isolatiemateriaal betalen. En elk materiaal heeft zo zijn eigen gemiddelde prijzen en voordelen:

IsolatiemateriaalGemiddelde prijs (excl. plaatsing)Voordeel
Glaswolminimum €10/m²Goede prijs-kwaliteitverhouding, populairste materiaal
Isolatieplatenminimum €12/m²Dun, nette afwerking
Rotswolminimum €20/m²Brandveilig, ook geluidisolerend
PURminimum €30/m²Makkelijk aan te brengen, nauwkeurig
vrouw relaxt op de zetel met boek en kop koffie
Dankzij dakisolatie verdwijnt er geen warmte meer langs je plafond en zit jij lekker comfortabel binnen.

Vakman of DIY?

Elke vakman vraagt een andere prijs. Reken bovenop de prijs voor je isolatiemateriaal nog zeker €20 euro per vierkante meter voor de plaatsing. Liefst een vakman die goed is in zijn job en daar een schappelijke prijs voor vraagt? Surf dan zeker eens naar bouwplatform Offrea: daar ontvang je helemaal gratis en vrijblijvend tot drie offertes voor dakisolatie van professionals uit jouw buurt. De moeite waard om te checken!

Heb je een dak van zo’n 100 vierkante meter, zul je dus zéker 3000 euro moeten neertellen voor jouw dakisolatie. Maar er is ook goed nieuws: je krijgt er ook geld voor terug!

Premies en subsidies om geld terug te winnen

Om ervoor te zorgen dat jij de verplichte dakisolatie kunt betalen, heeft de regering een aantal premies voorzien. Zo heb je bijvoorbeeld recht op de dakisolatiepremie indien je woning vóór 2006 is aangesloten op het distributienet. Die subsidie bedraagt vanaf 1 januari 2020 €4/m² als je de werken door een vakman laat uitvoeren en €2/m² als je de isolatie zelf plaatst. Voor een dak van 100 vierkante meter krijg je dus 400 euro terug.

dakisolatie verplicht door vakman of DIY
Laat je de werken uitvoeren door een erkende vakman? Dan heb je recht op een hogere dakisolatiepremie.

Neem je naast dakisolatie nog minstens twee andere energiebesparende maatregelen? Dan heb je automatisch recht op de totaalrenovatiebonus! De bonus hangt af van je woningtype en het aantal werken dat je laat uitvoeren. Hoeveel je precies terugtrekt en de voorwaarden daarvoor ontdek je op de website van Vlaanderen.

Opvallende daling van je energiefactuur

Zowat 25% van de warmte in huis verdwijnt via … juist ja: het dak! Heb je dat goed geïsoleerd, houd je dus heel wat warmte bij, waardoor je verwarming minder hard moet werken. En dat scheelt op je energiefactuur, tot een paar honderd (!) euro per jaar. Bovendien houdt je geïsoleerde dak in de zomer ook die warme zon tegen, waardoor het binnen heerlijk afkoelen is.

gezellig interieur dankzij verplichte dakisolatie
Dankzij dakisolatie geniet jij van een lekker warm interieur zonder je er blauw aan te betalen.

Dakisolatie verplicht: eindbalans van de kosten

Voor dakisolatie leg je dus een behoorlijke som neer, maar dankzij een (veel!) lager energiefactuur en de premie(s) waar je recht op hebt, heb je de investering vrij snel terugverdiend. Een terugverdientijd van twee jaar is geen uitzondering! Vanaf dan zijn de kosten teruggewonnen en betaal je per jaar opvallend minder voor je verwarming. Verplicht of niet, het is dus sowieso de moeite waard om in dakisolatie te investeren!

16/12/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?