Combineer centrale verwarming met een warm water generator

De productie van sanitair warm water gebeurt via een onafhankelijk systeem, ofwel is ze gekoppeld aan de centrale verwarming. In systemen gecombineerd met centrale verwarming gaat het warm water door een doorstroomketel op gas, zonnepanelen of een andere energiebron. Homeproved overloopt drie combiketels op gas.

Combiketel: centrale verwarming en warm water

Met een doorstroomketel op gas gebruik je maar een enkel toestel voor sanitair warm water en verwarming. De doorstroomketel wordt vaak gebruikt in nieuwbouw. Het merendeel van deze ketels is uitgerust met een klein opslagsysteem zodat je op elk moment van de dag warm water kan gebruiken.

Er bestaan ook ketels met een reservetank van 60 tot 80 liter die nog meer comfort bieden, want je hebt nooit een lege tank en deze boilers hebben een hoger debiet.

Indirecte boilers

Indirecte boilers werken met een externe warmtebron, zoals een gasketel. Via een spiraalvormig buizennetwerk wordt de warmte overgedragen aan het water in het reservoir. In dit type boiler wordt het water met een pomp naar de spiraal geleid.

Systeem voor dubbele schil

Een ander systeem dat ketel en boiler combineert werkt volgens het principe van de dubbele schil, ook wel ‘tank-in-tank’ genoemd. Dit systeem bestaat uit twee boilers in elkaar, met warm water dat tussen de twee wanden circuleert, volgens het principe van ‘au-bain-marie’. Omdat de warmtewisseling plaatsvindt op een groot oppervlak, heeft de ketel genoeg vermogen om het water snel op te warmen. En dankzij de capaciteit van de warmtewisselaar, moet er minder warm water worden opgeslagen. Omdat de binnentank vrij kan bewegen, ontstaan er trillingen die kalkaanslag in het systeem voorkomen. Het water van een boiler met dubbele schil wordt ofwel via een pomp aangevoerd, ofwel op natuurlijke wijze. Met een natuurlijke circulatie zal het water minder snel verwarmen en wordt het haast onmogelijk om de watertemperatuur precies af te stellen.

 

 

31/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?