Zo hou je hoofd en huis koel tijdens een hittegolf

vrolijk meisje voor ventilator

Zomer associëren we met gezellige barbecues, heerlijke cocktails en zalig relaxen op strand of in je ligstoel. Maar wat als heerlijk zomerweer omslaat in een ondraaglijke hitte? Wanneer het kwik stijgt tot 30 graden en meer, is het een echte uitdaging om je huis lekker koel te houden. De weergoden kan je helaas niet controleren, de temperatuur in je woning gelukkig wel! Zo maak je van je huis een koele en frisse plek.

Cooldown-hack 1: Hoe je de ventilator écht moet gebruiken

We kennen allemaal de klassieke ventilator, die zorgt voor een aangenaam briesje. Mits enkele simpele trucjes, kan je nog meer (koelte) halen uit deze ventilator!

  • Plaats je ventilator omgekeerd voor het raam, niet om warme lucht naar buiten, maar om koude buitenlucht naar binnen te blazen!
  • Bouw een eigen budgetvriendelijk aircosysteem door enkele flessen of emmers met ijs voor je ventilator te plaatsen. Zo creëer je een heerlijk fris briesje!
  • Wat is beter dan één briesje? Inderdaad, meerdere briesjes! Plaats meerdere ventilators en creëer zo een beetje tocht. Heb je maar één ventilator? Geen probleem, zet dan twee ramen tegenover elkaar open voor hetzelfde ‘tochtige’ effect.

Cooldown-hack 2: Verfris jezelf met ijs!

Je hebt het veel te warm en bent aan het gloeien en zweten? Dan snakt je lichaam naar afkoeling. Een ijskoude douche is de meest effectieve remedie. Geen tijd voor een douche? Verfris dan je polsen, nek, ellebogen, kuiten en enkels met ijsblokjes. Heerlijk! Geen zin in al dat gedrup? Maak dan een spons vochtig, plaats ze in een plastic hersluitbaar vershoudzakje en laat enkele uren afkoelen in de diepvries. Resultaat? Instant afkoeling zonder druppels!

Cooldown-hack 3: Slaap zacht én fris

Kies in de zomer voor katoenen lakens. Katoen is een stof die ademt en dus geknipt voor warme zomernachten! Daarnaast raden we aan om water te drinken alvorens je bed in te kruipen. Gewoel en gezweet ’s nachts kan uitdroging veroorzaken. Hydrateren is dus de boodschap! Tot slot is het bij tropische temperaturen beter om alleen te slapen. Je lichaamstemperatuur stijgt immers wanneer je dicht tegen een andere persoon aan slaapt, wat resulteert in een warm, vochtig en klef bed. De knuffelaars onder ons zullen dus enkele dagen geduld moeten hebben, tot de nachten weer koeler worden!

Tip: kan je toch niet van elkaar wegblijven? Leg dan 1 of  2 handdoeken in de diepvries die je dan als koudebuffer tussen jullie kunt leggen. 

03/07/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?