Waarom goede ventilatie ook in herfst en winter belangrijk is

Brrrr, het koude najaar is aangebroken. Hou je bij de eerste kouprikkels alle ramen en deuren gesloten en hoop je zo te voorkomen dat er warmte ontsnapt? Dan doe je het helemaal verkeerd! Door je woning af te sluiten, creëer je een ongezond binnenklimaat. Bovendien wordt verse lucht véél sneller warm … Lees hier meer over het nut van een goede ventilatie!

Je woning altijd ventileren

Net als jij moet je woning ademen. Dat wil niet zeggen dat je putje winter alle ramen en deuren dag in dag uit open moet laten. Wel is het belangrijk dat je woning voorzien is van ventilatieroosters of een automatisch ventilatiesysteem. Die zorgen ervoor dat frisse lucht je woning binnenkomt en oude, vervuilde lucht afgevoerd wordt.

Wat is het nut van ventileren?

Je vraagt je misschien af waarom het zo belangrijk is om je woning te voorzien van verse lucht? Zowel jij als je huisgenoten, maar ook de huisdieren produceren vocht en geurtjes die zich verspreiden in huis. Ze ontstaan bijvoorbeeld bij het douchen, afwassen en koken. Je wilt natuurlijk niet dat die vieze lucht in je woning blijft hangen, vandaar dat ventilatie belangrijk is.

Wist je trouwens dat een geventileerde woning sneller warmt dan een slecht geventileerde woning? Dat komt omdat in een weinig geventileerde woning veel vocht aanwezig is.

Gebrek aan ventilatie heeft gevolgen

Een gebrek aan ventilatie veroorzaakt schimmel en andere vochtproblemen in je woning. Vochtproblemen trekken op hun beurt weer ongedierte aan. Dit is niet alleen ongunstig voor het huis, maar ook je gezondheid wordt ondermijnd door een slechte ventilatie. Een te grote hoeveelheid vocht in huis kan namelijk leiden tot astma en geïrriteerde luchtwegen.

Wil je meer weten over ventilatie in huis en de mogelijkheden tot automatische ventilatie? Breng dan een bezoekje aan Het Groene Huis van Facq. Hier staan ze je graag bij met raad en daad! 

26/09/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?