Verwarmen met airco: een goed idee?

In de zomer durven de temperaturen al eens hoog op te lopen, terwijl we in de winter de pijnlijke vriestemperaturen vervloeken. We kunnen in België niet zonder een degelijke verwarming in de wintermaanden. Wat als je je verwarmingsinstallatie ook als airco kon gebruiken? Is zo’n geïntegreerd systeem een interessante investering?

verwarmen met airco

Lucht-luchtwarmtepomp

De ene verwarmingsinstallatie is de andere niet. Er bestaan veel verschillende soorten installaties: cv-ketels op gas of stookolie, elektrische installaties, zonneboilers, warmtepompen … Een lucht-luchtwarmtepomp is een warmtepomp die warmte onttrekt aan de buitenlucht en als warme lucht door de woning blaast. Een lucht-luchtwarmtepomp vormt een ideale basis voor een systeem dat zowel kan verwarmen als afkoelen.

Afhankelijk van de buitentemperatuur levert zo’n warmtepomp twee tot vier keer meer energie dan het apparaat zelf nodig heeft. Aangezien een warmtepomp de warmte verplaatst in plaats van ze op te wekken, is dit een zeer energie-efficiënte verwarmingswijze. Ten opzichte van andere systemen kun je zo flink besparen op je energiefactuur.

Verwarming en airco in één

In de zomer kan het proces van een lucht-luchtwarmtepomp omgedraaid worden. Zo’n omkeerbare warmtepomp functioneert dan ook als een airconditioningsysteem. De warmtepomp voert de warmte van binnen af naar buiten. De koelvloeistof in het circuit stroomt in de omgekeerde richting, waardoor de verdamper de condensor wordt die de warmte van binnen afgeeft aan de buitenlucht.

verwarmen met airco

Is verwarmen met airco interessant?

Wat zijn nu de voordelen van airco-verwarming?

  • Je hebt geen twee aparte installaties nodig.
  • Het is gemakkelijk te plaatsen en compact. Een lucht-luchtwarmtepomp kan zowel binnen als buiten geïnstalleerd worden. Je kunt kiezen uit een wandmodel, een vloermodel met stralingswarmte of een plafondinstallatie.
  • Airco-verwarming is fluisterstil.
  • Het isHet is een energie-efficiënte manier om in de warme periode voor verkoeling te zorgen. Zo kun je toch genieten van de voordelen van airco zonder een energieverslindende installatie.Het is mili

Een nadeel is dat je rendement aanzienlijk daalt wanneer het buiten koud is. Een grond-water-warmtepomp, of een ander systeem dat passief koelt, heeft op dat moment een hoger rendement. Een grond-waterwarmtepomp maakt namelijk gebruik van de natuurlijke koelte van de ondergrond. Bovendien heeft zo’n pomp alleen een circulatiepomp nodig en geen compressor.

 

04/09/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?