Sfeervolle zonwering binnen: heerlijk afkoelen in je eigen huis

jaloezieën, schuin open, zonlicht schijnt erdoor. Close-up

Eindelijk is het zover: de zomer is in aantocht! Een hele dag buiten heerlijk zonnen en genieten van de warmte. Nadat je buiten goed bent opgewarmd, wil je binnen natuurlijk wel wat verfrissing vinden. Maar oh nee, de zon schijnt recht op je raam en je woonkamer lijkt wel een sauna! Gelukkig is dat probleem perfect te voorkomen dankzij zonwering binnen! Het extra voordeel van de zonwering? Je interieur is ook nog eens extra gezellig en sfeervol!

Rol- en vouwgordijnen voor extra rust

zonwering binnen: rolgordijn

De eerste mogelijkheid voor je zonwering binnen, is vouw- of rolgordijnen. Je kiest zelf de stof. Heb je bijvoorbeeld een mooi uitzicht vanuit je appartement? Kies dan voor transparante gordijnen, zo geniet jij de hele dag door van het panorama. Voor wat meer privacy kies je dan weer voor een lichtdoorlatend exemplaar. Jij profiteert wel van het natuurlijk licht, maar de buren kunnen niet stiekem binnenkijken. Ga je de rol- of vouwgordijnen in een slaapkamer hangen? Dan ga je het best voor een verduisterende stof, zo word jij op een weekenddag niet om zes uur ’s morgens al gewerkt door het zonlicht. Blijf maar lekker lang liggen ;-)!

Noot: hoe donkerder en ondoorzichtiger je gordijnstof, hoe beter die de warmte zal tegenhouden!

zonwering binnen: vouwgordijn

Maar wat is het verschil dan tussen beide gordijnsoorten? De afwerking! Een rolgordijn gaat in zijn geheel naar boven en beneden en rolt aan de bovenkant van het raam samen. Dat geeft een strak, maar tegelijkertijd ook rustig resultaat. Een vouwgordijn daarentegen rolt niet op, maar vouwt bovenaan samen. Je hebt dus plooitjes in de stof. Dat zorgt dan weer voor een erg warme, romantische uitstraling. Niet moeilijk dat vouwgordijnen zo goed passen in een landelijk interieur!

Effectieve zonwering binnen dankzij lamellen

lamellen

Ook lamellen zijn erg populair, zowel in bedrijfsruimtes als in privéwoningen. Vooral verticale lamellen zijn erg trendy. Zeker als je daarbij ook nog eens een luxueus materiaal kiest, zit je helemaal goed. Vooral hout is zeer populair: hallo, extra sfeer en gezelligheid! Maar ook aluminium en kunststof zijn veel gekozen opties, zeker voor moderne woningen. Even geen nood aan zonwering? Dan schuif je de lamellen simpelweg volledig open, zo wordt je raam – en dan vooral het uitzicht – weer volledig zichtbaar. Verticale lamellen komen het best tot hun recht voor grote raampartijen.

zonwering binnen: jaloezieën

Naast verticale zijn er ook horizontale lamellen op de markt, ook wel jaloezieën genoemd. Ook hier ben je alweer helemaal vrij om te kiezen tussen hout, aluminium of kunststof. Witte aluminium jaloezieën zijn bijvoorbeeld erg populair in de badkamer. Die zijn niet alleen waterbestendig, die zijn én blijven ook nog eens erg hip. Ga je voor een roljaloezie? Dan rol je de horizontale lamellen simpelweg op wanneer de zon even achter de wolken verdwijnt.

The good old classic: gordijnen!

open gordijnen woonkamer

En uiteraard, last but not least, zijn er ook nog simpelweg de gordijnen! Gordijnen zijn de traditionele sfeermakers in huis, die voor heel wat extra gezelligheid zorgen. Ja, ook in de zomer! Meer zelfs: (sier)gordijnen worden vaak gecombineerd met andere vormen van zonwering, puur om de intimiteit van gordijnen in huis te halen. Een extra voordeel? Gordijnen houden niet alleen de zon buiten in de zomer, ze zorgen ook nog eens voor extra isolatie in de winter. Lees: gedaan met koud lijden! Dankzij je gordijnen zit jij elk seizoen goed.

Tip: Weet je niet goed welke gordijnen te kiezen? Een professionele interieurspecialist staat jou met raad en daad bij!

09/05/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?