Mobiele airco of vaste airco: dit is voor jou de beste keuze

vrouw zit op grijze zetel aan vaste airco

De zomer is in het land. Dat betekent heerlijk genieten van warm weer, een lekkere barbecue en verfrissende ijsjes. Maar na een gezellig dagje buiten wil jij natuurlijk binnen in huis wat afkoelen! De meest efficiënte manier om dat te doen, is door airconditioning in huis te halen. Maar waarvoor kies je eigenlijk het beste: een vaste of een mobiele airco? Ontdek het in dit artikel!

Mobiele airco = de goedkoopste verkoeling

De airco voor elke kamer

Hét grote voordeel van een mobiele airco? Dat je die de hele dag door verplaatst naar de ruimte waar jij haar nodig hebt, natuurlijk! Overdag een heerlijk koele woonkamer, ’s avonds lekker fris koken in de keuken en ’s nachts in een slaapkamer met aangename temperatuur slapen. Je neemt je airconditioning simpelweg mee naar waar jij bent. Het enige wat je dan nog moet doen, is de airco in het stopcontact steken en de gewenste temperatuur kiezen.

witte kamer met wit gordijn dat naar binnen vliegt
Zorg voor een heerlijk fris interieur dankzij airconditioning!

En het goede nieuws is: zo’n mobiele airco is relatief goedkoop. De prijzen beginnen vanaf 200 euro, al hangt alles natuurlijk ook af van het design en vermogen dat je kiest. Al staat een ding vast: in vergelijking met een vaste airconditioning, is zo’n mobiel exemplaar een koopje!

man houdt afvoerbuis draagbare airconditioning vast
Het grootste nadeel van een mobiele airco? De dikke, onhandige afvoerslang.

Mobiel, maar onhandig toestel

Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan zo’n mobiele airconditioning. Het grootste minpunt is ongetwijfeld de dikke afvoerslang: die moet door een deur of raam naar buiten om de warmte af te voeren. Dat is niet alleen onhandig, er blijft ook altijd een beetje warme lucht binnenkomen. En dat komt je energieverbruik niet ten goede!

temperatuur kiezen met afstandsbediening
Het enige wat jij moet doen, is de juiste temperatuur kiezen.

Dat laatste ligt sowieso vrij hoog bij een mobiele airco. Een tip? Let zeker op het energielabel wanneer je het toestel koopt en kies voor een A-model. Zo blijft je energieverbruik tot een minimum beperkt.

Tot slot is een draagbare airco niet stil: je hebt dus altijd een zoemend, soms zelf ronkend geluid op de achtergrond.

Vaste airco = krachtigste verkoeling

Weg met de nadelen van een mobiele airco

De nadelen van een mobiele airco vind je niet terug bij een vaste airco: het vaste exemplaar is krachtiger, stiller en de afvoerslang is in de muren weggewerkt. Geen lastige, grote slang in het midden van de woonkamer, dus! Bij een zware hittegolf of in grote ruimtes is vaste verkoeling trouwens sowieso het beste idee. Die zal snel en gemakkelijk het hele interieur verfrissen.

Airco weggewerkt in plafond
Een vaste airco kan mooi weggewerkt worden in het interieur.

Prijs als grote nadeel

Alleen maar goed nieuws, dus? Nee: jammer genoeg heeft ook een vast toestel nadelen. Dat het beperkt blijft tot de ruimte waarin je het installeert en dat die installatie het best gebeurt door een professionele vakman, is natuurlijk logisch. Daarnaast kost een vaste airconditioning ook opvallend meer dan een mobiel exemplaar: de prijzen beginnen vanaf 750 euro, maar kunnen oplopen tot vierdubbel zoveel.

weggewerkte afvoerslang
Bij een vaste airconditioning heb jij geen last van een dikke afvoerslang.

Zo kies jij je beste optie

Wat jij het beste kiest, hangt af van verschillende factoren.

  1. Budget. Wil je zo weinig mogelijk uitgeven aan je airco? Dan kies je de mobiele versie. Is je budget wat groter, is het vaste exemplaar iets voor jou.
  2. Aantal kamers. Is het vooral alleen de slaapkamer of woonkamer die je koel wilt houden? Ga dan voor het vaste exemplaar. Heb je toch wat meer mobiliteit nodig, is de draagbare airco wat jij nodig hebt.
  3. Grootte van de kamers. Heb je een villa met grote kamers, kies dan voor een vast exemplaar. Ook als je woning enorm opwarmt in de zomer, is dat de keuze die je moet maken. Waarom? Een vaste airco is krachtiger en zal dus sneller werken. Voor kleine en middelgrote kamers die niet al te warm worden, is de mobiele airco dan weer the way to go.
vaste airco in hotelkamer
Extra tip: kies voor een omkeerbare airconditioning. Die koelt niet alleen in de zomer, maar warmt ook op in de winter!
13/07/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?