Airco & koeling: de voordelen mobiele airco

Met een hittegolf die over het land trekt, gaan we allemaal massaal op zoek naar verkoeling. De ene gaat een frisse zeebries zoeken aan de Belgische kust, de andere plonst in openbare zwembaden of zwemvijvers. Nog andere mensen stellen zich tevreden met de schaduw van een boom. Homeproved gaf reeds enkele tips om de woning koel te houden tijdens deze bloedhete zomerdagen. Nu laten we jou ook kennismaken met enkele systemen van mobiele airco.

De voordelen van mobiele airco

Een mobiele airco koelt, ontvochtigt en reinigt de lucht. De airco zuigt de warme lucht uit een ruimte, koelt deze en blaast ze weer uit langs de voorzijde of bovenzijde van het toestel. De warme lucht leidt hij via een afvoerslang naar buiten. Meestal hangt deze slang door een open raam. Sommige merken leveren ook multifunctionele mobiele airconditioning toestellen die ook kunnen verwarmen tijdens koude winterdagen.

Het grote voordeel van deze toestellen is dat ze gemakkelijk verplaatsbaar zijn van kamer tot kamer. Exemplaren op wieltjes kan je al rijdend verplaatsen. Bovendien is het toestel makkelijk te installeren. Je hebt enkel een stopcontact nodig en een raam voor de afvoerslang.

Toch heeft mobiele airconditioning ook enkele nadelen: het koelvermogen van mobiele monobloc airco’s ligt lager, waardoor dit toestel geschikt is voor maximum een kamer. Het apparaat neem ook heel wat plaats in beslag en durft al eens wat lawaai te maken. Het toestel verbruikt tenslotte ook heel wat energie, hoewel er nu ook energiezuinigere airconditioning op de markt is.

Drie modellen op een rijtje

De’longhi ontwikkelde de PACN80.1, een efficiënt en energiezuinig toestel dat je gemakkelijk kan bedienen met een LED-controlepaneel en dat ruimtes tot 80 vierkante meter kan koelen (399 euro).

De Aely 9 van Airwell zorgt voor verkoeling tijdens warme dagen. Het toestelt ontvochtigt, filtert en ventileert de binnenlucht.

Ook Gree heeft een krachtige, mobiele airco in haar gamma, de KY 32 (499 euro). Deze airconditioner voert koele lucht aan en verlaagt tegelijkertijd de luchtvochtigheid. Het toestel koelt ruimtes tot 100 vierkante meter en is dus ook geschikt voor op kantoor.

20/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?