Aha: dààrom moet jij nu je zonnepanelen reinigen!

man reinigt zonnepaneel

De temperatuur die stijgt, de vogeltjes die zingen, de zon die steeds harder schijnt… het is eindelijk zover: de zomer staat voor de deur! En dat wil meteen ook zeggen dat je zonnepanelen meer zullen opbrengen! Maar alleen als die proper zijn, geniet jij van een optimaal rendement. Laat daarom deze maand nog je zonnepanelen reinigen!

Voorbereiding op de zonnige periode

vuile zonnepanelen met stof en bladeren
Vuile zonnepanelen? Dan verlies jij aan rendement en opbrengst!

Waarom april hét moment is om je zonnepanelen te reinigen? Omdat de zomer eraan komt, natuurlijk! De zon laat zich meer en meer van zijn beste kant zien en zal binnenkort zelfs wat overuren kloppen. Je zonnepanelen zullen dus een maximum aan energie opslaan!

En daar wil jij natuurlijk van profiteren: zorg er daarom voor dat je panelen optimaal renderen! Hoe? Door te zorgen voor propere zonnepanelen, natuurlijk! Een paneel met wat stof op werkt niet naar behoren en kan zo tot zelfs 20% aan rendement verliezen. Zo verdien jij je investering natuurlijk niet terug!

Zonnepanelen reinigen: minder moeilijk dan gedacht!

Om echt volledig van die zonnige periode profiteren, moeten je zonnepanelen dus helemaal proper zijn. Controleer daarom af en toe of er bladeren op je panelen liggen en laat minstens jaarlijks een groot onderhoud uitvoeren.

Klein onderhoud voor basic controle

Het kleine onderhoud doe je normaal gezien gemakkelijk zelf. Loop eens rond je woning en inspecteer je zonnepanelen. Zie je veel vuiligheden liggen, zoals stof en bladeren? Ga er dan simpelweg even over met een zachte waterstraal. Is je dak niet te hoog, kun je dat zelfs vanop de grond: zo blijft het zeker veilig!

Wist je dat… zonnepanelen zelfreinigend zijn? Normaal gezien zou de regen stof en bladeren dus gemakkelijk wegvegen. Alleen tijdens lange droge periodes zou je zelf de handen uit de mouwen moeten steken.

zonnepanelen reinigen met soort stofzuiger
Zonnepanelen moeten gereinigd worden met gespecialiseerd materiaal!

Zonnepanelen reinigen voor optimaal rendement

Speciale dweil voor reiniging zonnepanelen
Dankzij het speciale materiaal worden er geen krasjes gemaakt in je zonnepanelen.

Naast om de paar maanden je zonnepanelen even nakijken, moet je ook jaarlijks een groot onderhoud laten uitvoeren. Er zal immers altijd wel wat vuil zijn dat je niet met een simpele waterstraal weg krijgt. April is de ideale maand voor dat grote onderhoud: zo zijn je zonnepanelen helemaal voorbereid op de zonnige maanden die eraan komen.

Let wel op: normale sponzen en gewone (groene) zeep laten krassen achter op je panelen en beschadigen de beschermlaag. En dat doet het rendement uiteraard geen goed! Daarom zijn er gespecialiseerde schoonmaakproducten en -materialen op de markt die specifiek ontworpen zijn voor de reiniging van zonnepanelen. Haal die dus zeker in huis!

Tip: Kuis je zonnepanelen niet in de volle zon. Je schoonmaakproducten zullen te snel uitdrogen en strepen achterlaten, waardoor je rendement zal dalen.

Wat je zelf doet… is gevaarlijker!

In theorie is het perfect mogelijk om je zonnepanelen zelf te kuisen: je hoeft er geen specifieke technieken voor onder de knie te hebben, je hebt alleen maar de gespecialiseerde schoonmaakproducten nodig. Toch raden wij ten sterkste af om je zelf aan het klusje te wagen.

Waarom? Zomaar op het dak klimmen is niet zonder gevaar, zeker als je een schuin dak hebt. Een ongeluk is snel gebeurd. Speel op veilig en schakel dus zeker een ervaren firma in. Die heeft niet alleen de juiste producten en materialen in huis, de vakmannen kennen de kneepjes van het vak en beschikken over het nodige beveiligingsmateriaal. Zo blijf jij ongedeerd met je voetjes op de grond – letterlijk dan ;-).

zonnepanelen op dak woning
Reinig je zonnepanelen en geniet van een optimaal rendement!

En de prijs? Geen zorgen, voor 75 à 150 euro ben jij zeker van propere zonnepanelen die optimaal renderen én verzeker je ineens de veiligheid van zowel jou als je helpers. De winst is dus hoger dan de kost!

De vakman die prijs-kwaliteit het beste geeft? Die vind je via bouwplatform Offrea: dat brengt je gratis en vrijblijvend in contact met verschillende firma’s in jouw buurt. Zo kun jij gemakkelijk verschillende vakmannen vergelijken en er eentje kiezen.

31/03/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?