5 veelgemaakte fouten bij spouwmuurisolatie (en hoe ze te voorkomen!)

5 veelgemaakte fouten bij spouwmuurisolatie (en hoe ze te voorkomen!)

Wist je dat ... je dankzij spouwmuurisolatie wel tot 30% bespaart op je energiekosten?! Toch heeft lang niet elke woning in Vlaanderen dat: is je woning vóór 1982 opgetrokken, is de kans groot dat je nog geen spouwmuurisolatie hebt. Dringend tijd voor een investering, dus. Maar opgelet: dankzij je nieuwe isolatie wil jij natuurlijk zo veel mogelijk geld winnen, niet verliezen. Daarom lijsten we voor jou de vijf meestvoorkomende fouten op - én hoe je ze kunt vermijden.

#1. Niet voldoen aan de premievoorwaarden voor spouwmuurisolatie

We beginnen met het goede nieuws: als je spouwmuurisolatie laat aanbrengen, heb je het recht op een premie van de netbeheerder. Tenminste, als je voldoet aan een aantal belangrijke voorwaarden:

  • De werken worden uitgevoerd door een erkende vakman.
  • Je woning is in gelegen in het Vlaams gewest en is op het net aangesloten voor 1 januari 2006.
  • De spouwbreedte bedraagt minimum 50 millimeter.
  • De Lambda-waarde bedraagt maximum 0,065 W/mK.

Voldoe je daar niet aan? Dan loop jij de premie van vijf euro per vierkante meter mis! Laat je op voorhand dus zeker goed informeren om deze tegenslag te voorkomen.

spouwmuurisolatie
Zorg ervoor dat je isolatie alle plek heeft.

#2. Geen endoscopische controle uitvoeren

Een tweede veelgemaakte fout? Je spouwmuur laten isoleren zonder een endoscopisch onderzoek te laten uitvoeren. Waarom is dat nodig? Vroeger ging men niet altijd even vakkundig aan de slag. Cementbaarden, vernauwingen, bouwafval ... je zou het allemaal in je spouw kunnen terugvinden. Is dat het geval, is spouwmuurisolatie helemaal niet mogelijk en moet je ofwel op een andere manier isoleren, ofwel het puin eerst opruimen.

Een endoscopisch onderzoek is dus erg belangrijk. Benieuwd of jouw spouwmuur geschikt is? Raadpleeg deze info over spouwmuurisolatie!

spouwmuurisolatie inspuiten
Vaak wordt de spouwmuurisolatie via kleine gaatjes in de gevel ingespoten.

#3. Geen aandacht besteden aan de buitengevel

Iets wat enorm vaak vergeten wordt: je buitengevel checken! Niet elke gevel is immers zomaar geschikt voor spouwmuurisolatie: je gevel moet in goede staat zijn en je gevelsteen moet dampopen en vochtbestendig zijn. Heb je bijvoorbeeld last van opstijgend vocht? Dan moet eerst dat aangepakt worden vooraleer je kunt isoleren. Aarzel zeker niet om een beroep te doen op een ervaren aannemer: die weet precies waarop je moet letten.

#4. De verkeerde spouwmuur isoleren

Een spouwmuur zonder afval: check. Een gezonde gevel: check. En toch ben je er nog niet! Zo is je spouwmuur misschien al deels geïsoleerd, maar is de isolatie door de tijdsgeest van toen slecht geplaatst. Het risico? Vochtproblemen. Schakel dus zeker een expert in die kan bepalen of je muur al dan niet geschikt is voor spouwmuurisolatie.

nieuwbouw isoleren
Nieuwbouwproject? Dan wordt er meestal aan alle nodige isolatie gedacht.

#5. Denken dat spouwmuurisolatie alleen voldoende is

Spouwmuurisolatie is erg belangrijk om je energiefactuur te doen dalen. Maar voor een échte energievriendelijke woning is dat onvoldoende. Vooral dakisolatie is erg belangrijk, maar ook aan dubbel glas en vloerisolatie moet je denken. Ervoor zorgen dat je je jaarlijkse rekening tot een minimum kunt herleiden? Ook dan is de boodschap: schakel zeker een expert in!