5 efficiënte verbouwingen voor duurzaam wonen: zo bespaar jij energie!

5 efficiënte verbouwingen voor duurzaam wonen: zo bespaar jij energie!

Duurzaam leven? Topidee! Niet alleen zal je energiefactuur dan heel wat lager liggen, je draagt ook nog eens je steentje bij voor het milieu. Maar je huis duurzamer maken, hoe doe je dat precies? Wij zetten de vijf efficiëntste verbouwingen voor jou op een rijtje.

1. Isoleren van een schuin dak

Wist je dat ... wel 30% van alle warmte verloren gaat via het dak? Wanneer je je dak isoleert, zie je het verschil dus meteen op je energierekening: je bespaart al snel 500 euro per jaar! Dat komt neer op 1000 kg minder CO2-uitstoot per jaar. Niet moeilijk dat dakisolatie in België verplicht is sinds 1 januari 2020.

Tip: je dak geïsoleerd? Waarom maak je van die zolder dan niet meteen ook een extra leefruimte? Meer plek in huis!

2. Spouwmuur isoleren

spouwmuurisolatie tijdens nieuwbouw
Degelijke isolatie is enorm belangrijk - voor je portefeuille én voor het klimaat.

Ook langs de muren verdwijnt heel wat warmte. Heel wat extra en onnodige stookkosten, dus. Je spouwmuur isoleren is de investering zeker waard: spouwmuurisolatie bespaart al snel 460 euro & 1600 kg CO2 per jaar.

3. Zonnepanelen plaatsen

De trend van het moment: zonnepanelen plaatsen. En niet moeilijk: in prijs zijn ze de laatste jaren enorm gedaald, terwijl ze wel efficiënter zijn geworden. Laat je op voorhand wel goed informeren door een professional. Ligt je dak wel in de goede richting? Is de oppervlakte groot genoeg? Hoeveel panelen heb je precies nodig? Afhankelijk van je energieverbruik en dakligging bepaalt de vakman wat voor jou de beste optie is. En de besparing? Reken jaarlijks zeker 460 euro en 1600 kg CO2!

zonnepanelen op dak door vakman
Laat je op voorhand goed informeren vooraleer je zonnepanelen laat plaatsen!

4. Verwarmen met warmtepomp

Een warmtepomp is een grote investering, maar tegelijkertijd ook hét verwarmingssysteem van de toekomst. Zeker voor goed geïsoleerde huizen is een luchtwarmtepomp een erg efficiënte verwarmingsbron. De beste optie? Dat is waarschijnlijk een hybride pomp. Die is relatief goedkoop en kiest automatisch de meest voordelige manier om te verwarmen: ofwel via de warmtepomp zelf, ofwel via de hoogrendementsketel. Dankzij zo'n warmtepomp daalt je CO2-uitstoot met wel 35%! Je energierekening ligt daarbij rond de 190 euro lager per jaar.

5. Plaats HR++ glas

Je kent het wel: je staat dicht bij een raam en voelt de koude lucht tot op je eigen lichaam waaien. Niet echt aangenaam, zeker niet als je zoveel moeite doet om je woning lekker warm te houden! Denk daarom aan HR++ of HR+++glas voor je ramen. Die houden de warmte goed vast.

hoogrendementsglas
Door voor hoogrendementsglas te kiezen, verlies jij heel wat minder warmte!

Hoewel de kosten van hoogrendementsglas kunnen oplopen, is ook de jaarlijkse besparing erg groot: 240 euro en 800 kg CO2. Om nog maar te zwijgen van al dat extra comfort! Zeker de moeite waard om te overwegen, dus.

Energieprijzen vergelijken

Geen tijd, geld of zin voor een kleine of grote verbouwing? Bespaar dan door zo energiezuinig mogelijk te leven. Sluit daarbij zeker ook een zo goedkoop mogelijk energiecontract af, zodat jij zo weinig mogelijk centen kwijt bent. Energieprijzen vergelijken doe je gemakkelijk online: zo hoef jij zelfs je comfortabele zetel niet meer uit voor de laagste prijzen!