5 eenvoudige tips op energie te besparen in huis

vier stapeltjes centjes van klein naar groot, lampje, man die op rekenmachine bezig is

Verwarming, elektriciteit, water … die energierekeningen blijven maar komen! Ben jij op zoek naar manieren om energie te besparen om zo een lager cijfer op de rekening te zien staan? Lees dan snel deze vijf eenvoudige tips voor energiebesparing in huis!

#1: De juiste temperatuur voor je verwarming

We snappen het wel: het weer buiten is guur en koud, dus je wilt die verwarming binnen volledig open draaien. Niet zo snel! Zet de thermostaat eens een graad lager, op 19°C à 20°C. Het verschil voel je amper aan de temperatuur, maar wél in je portemonnee.

Een andere nuttige tip? Zet je verwarming al op nachtstand een uur voordat je gaat slapen. De warmte blijft nog lang genoeg in je woning hangen én het scheelt een uur in energieverbruik!

Heb je het toch nog te koud? Kruip dan onder een zacht dekentje of verwen jezelf met een warme kop koffie. Gezelligheid verzekerd!

radiator die aanstaat
Wist je dat … je verwarming de grootste energieslokop in huis is? Je thermostaat een graad lager draaien, heeft dus een grote impact!

#2: Zuinig omspringen met water

De tip die je ongetwijfeld al veel gehoord hebt: neem wat vaker een douche in plaats van een bad. Je bespaart er dan ook enorm veel water mee. Met de hoeveelheid water van één bad, douche je minstens drie keer, zeker als je over een waterbesparende douchekop beschikt! Let er ook altijd op dat je het water niet onnodig laat lopen, bijvoorbeeld tijdens dat je je handen inzeept, afwast of je tanden poetst.

#3: Gezellige én energievriendelijke verlichting

Wat als we je vertellen dat je je interieur extra gezellig kunt maken en er tegelijkertijd nog eens geld mee kunt uitsparen ook? Hoe? Door kaarsen aan te steken in plaats van je grote lampen, natuurlijk! De lichten die je wel laat branden, zijn het best spaarlampen of ledlampen. Die kosten meer dan halogeenlampen, maar gaan langer mee én verbruiken minder energie. Jij hebt dat dus zo terugverdiend.

gezellige slaapkamer verlicht om energie te besparen in huis
Graag wat extra gezelligheid met een leuke lichtslinger? Zorg er dan voor dat het ledlampen zijn!

Tip: tijdens december dient ook je versierde kerstboom als ideale sfeerverlichting. Zeker als je er ledlampjes in hangt.

#4: Slim wassen om energie te besparen

 • Is je was niet al te vuil? Was die dan op 30 graden, dat is veel energiezuiniger dan op 60 of zelfs 40 graden.
 • Beschik je over een meter met een dag- en nachttarief? Dan is het voordeliger om de wasmachine pas na 21 uur of in het weekend te laten draaien.
 • Een droogkast is ontzettend handig om de was snel droog te hebben, maar energiezuinig is die niet. Hang de was daarom liever op een rek.
zoek jij tips om energie te besparen? wasmachine met witte was erin
Tip: Was altijd met een volle machine!

#5: Huishoudtoestellen met energielabel

De microgolf, de ijskast, de televisie … we gebruiken dagelijks elektrische huishoudtoestellen, maar staan er eigenlijk niet bij stil hoeveel die verbruiken. Sommige van die toestellen hebben zelfs de hele dag door elektriciteit nodig! Dat sluipverbruik neemt zo’n 10% van onze totale som in. De moeite waard om eens onder de loep te nemen.

klassieke landelijke keuken
Vooral in de keuken hebben we heel wat “sluipapparatuur” staan. Zorg dat het op zijn minst energiezuinige toestellen zijn!

Maar hoe verminder je dat sluipverbruik precies? Door voor groene huishoudtoestellen van energieklasse A tot A+++ te kiezen. Ja, zelfs voor je broodrooster! Die groene apparaten verbruiken opvallend minder dan hun energie-onvriendelijke varianten.

Heb jij nog tips om energie te besparen in huis? Laat het ons weten in de comments!

14/12/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

TD
Timon Dubbelman

Altijd heel goeie tips om mee te nemen. Om het allemaal in de gaten te houden en te vergemakkelijken kun je je huis slim maken, wordt alles volgens routine voor je aan/uit – open/dicht etc gedaan. Dit is net als zonnepanelen aanbrengen een hele investering, waar je on the long run zeker de vriuchten vanaf plukt.
Mocht je op den duur verhuizen, vergeet niet alles mee te nemen.

  HH
  Hanne Homeproved

  Dag Timon,

  Je woning ‘slim’ maken is inderdaad nog een goede tip, zo kun je ook op afstand je verwarming etc. regelen. Bedankt voor je reactie!

  Met inspirerende groet,

  Hanne
  Homeproved

Bekijk 1 andere vraag over dit project