3 verrassend eenvoudige tips om duurzaam te leven

duurzaam leven

Duurzaam wonen en leven: we hebben er allemaal de mond van vol, maar weten niet altijd hoe we er concreet werk van kunnen maken. Deze eenvoudige tips kun je alvast meteen toepassen. Worden het jouw eerste stapjes op weg naar een duurzame levenswijze?

1.      Pas het STOP-principe toe

Duurzaam leven begint bij duurzame mobiliteit. Hoe verplaats jij je het vaakst: met de auto, het openbaar vervoer of de fiets? Als je meestal de auto verkiest, ben je uiteraard niet erg duurzaam bezig. Wil je dat veranderen, pas dan het STOP-principe toe:

  • Eerst Stappen (wandelen),
  • dan Trappen (fietsen),duurzaam leven
  • vervolgens het Openbaar vervoer nemen,
  • en pas in allerlaatste instantie kiezen voor Privévervoer (auto).

Voor dat ochtendlijke tripje naar de bakker enkele straten verder heb je die auto toch écht niet nodig?

2.      Spring zuinig om met energie

Het licht in de badkamer uitdoen na je ochtenddouche, de verwarming uitzetten wanneer je je woning verlaat, of elektronische apparaten volledig uitschakelen in plaats van ze op sluimerstand te zetten: het zijn eenvoudige manieren om minder energie te verbruiken. Daarnaast houdt duurzaam wonen ook structurele keuzes in:

  • Investeer in isolatie (dak, muren, ramen, deuren, buitengevel, …)
  • Kies voor een groenestroomleverancier
  • Doe aan regenwaterrecuperatie
  • Installeer een zonneboiler of zonnepanelen

Kortom, maak van je woning een bijna-energieneutrale woning, die voldoet aan de almaar strenger wordende overheidsnormen.

3.      Consumeer bewust (en dus duurzaam)

Heel wat mensen stellen dezer dagen hun consumptiegedrag in duurzaam  levenvraag. Hebben we al die nieuwe spullen écht nodig? Het antwoord is vaak ‘neen’. Je kunt daarnaast flink besparen op je boodschappen door niet alles in de supermarkt te kopen, maar je inkopen te doen bij de lokale handelaar om de hoek. Groenten zijn bij de groenteboer vaak veel voordeliger én verpakkingsvrij. En de slager kan je uitleggen waar het vlees dat je bij hem koopt, precies vandaan komt. En een goed geïnformeerde consument is een bewustere consument.

Toch nog wat moeite om je geldzaken op een rijtje te houden? Laat je dan zeker bijstaan door een financieel adviseur of een bank, zoals Bankr.nl. Die kan je helpen om na te gaan waar jij nog kunt besparen.

30/01/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?