Alle interieurstijlen op een rij

Zoek je een designstijl die perfect aansluit bij jouw smaak en verwachtingen? Dan biedt deze overzichtspagina je wellicht wat je zoekt. Je ontdekt hier alle mogelijke interieurstijlen en de eigenschappen van elke stijl. We geven je tips en tricks om de interieurstijl toe te passen in jouw woning en geven je de nodige inspiratie!

Scandinavisch design

In een notendop staat Scandinavisch design voor: natuurlijke materialen, felle kleuren, ingetogen vormgeving en functionaliteit. Het is een veelzijdige stijl die je vandaag in steeds meer woningen ziet terugkeren. Voornamelijk het luchtige en speelse karakter bekoort heel wat interieurliefhebbers. Meer inspiratie en tips vind je op onze Scandinavisch ingerichte pagina!

Landelijk design

De landelijke interieurstijl is één van de oudste designstijlen die we kennen. Toch is deze stijl vandaag nog brandend actueel. We herkennen voornamelijk lichte kleuren zoals zandkleuren, gebroken wittinten en aardekleuren. Die worden gecombineerd met comfortabele en natuurlijke materialen. Authentieke elementen zijn in deze stijl ook volledig op hun plaats, we denken hierbij aan antieke meubels, recuperatiebakstenen, een oude sierschouw, boerenantieke en sierlijke lusters. Wil je verder genieten van de gezellige warmte en het getsjirp van deze stijl? Ontdek dan de charmes van het landelijk wonen.

Japans interieur

Het Japanse interieur focust op het simplistische, natuurlijke en essentiële dat gevonden wordt in de minimalistische architectuur. De essentiële elementen van dit interieur zijn: lijnen, vormen, ruimtes, lichtinvallen en materialen. De organische flow tussen het interieur en exterieur is nog zo een typerende eigenschap. Een Japans interieur ademt en geeft je lichaam en geest rust. De schuifdeuren tussen de verschillende ruimtes bijvoorbeeld zorgen ervoor dat twee kamers in elkaar versmelten. Ook is er een sterke band tussen de inrichting en de natuurlijke omgeving. Ontdek meer inspiratie voor een Japans interieur op deze pagina!

Industrieel design

Industrieel design staat in de eerste plaats in het teken van het productieproces. Daarnaast zijn de materiaalkeuze en ook de ergonomie van groot belang. De industriële interieurstijl focust op rustieke afwerkingen en structurele elementen geïnspireerd op de industriebouw. Reusachtige ramen, hoge plafonds en open ruimtes zijn eveneens belangrijke elementen in een industrieel interieur. Ontdek onze tips om jouw interieur een industrieel karakter te geven.

Amerikaans design

Onder de verzamelnaam Americana vind je decoratie, verzamelstukken, meubels en veel meer in Amerikaanse stijl. Het is een zeer uiteenlopende stijl waar Marque-letters, neon signs, oldschool posters, verweerd hout en industrieel materiaal zeker thuishoren. Je herkent de stijl onmiddellijk aan de ‘stars and stripes’, maar door de grote mix van culturen biedt deze stijl veel meer dan star spangled banners. Welke eyecatchers in een Amerikaans interieur niet mogen ontbreken, dat lees je hier!

Vintage design

Het draait bij deze interieurstijl om het creëren van een charmante omgeving die doet denken aan de geschiedenis. Dit gebeurt met behulp van oude eclectische stukken. Denk bijvoorbeeld aan antieke, verzamelobjecten die je op de rommelmarkt vindt, daar kan je een prachtige vintage omgeving mee creëren. De vintage interieurstijl omarmt dingen uit het verleden en geeft ze een nieuw leven door ze te repareren of een nieuwe kleur te geven. Leuke plaatsen om vintage voorwerpen te vinden zijn vlooienmarkten, landgoedverkopen, tweedehands winkels en antiekshops. Ontdek op onze Vintage design in je interieur alvast leuke tips en inspiratie!

Art-Deco interieur design

Deze interieurstijl wordt voornamelijk geassocieerd met de periode tussen Wereld Oorlog één en Wereld Oorlog twee. De stijl is een belichaming van de Roaring 20’s, gedurfd en flitsend. De Art-Deco stijl grenst aan het bombastische, maar onderhoudt een fundamentele elegantie. Typerend aan deze stijl is de gelaagde verlichting, de geometrische vormen, laqué en gepolijst houten meubilair en glazen, spiegelende voorwerpen.

Art-Nouveau design

De roots van de Art-Nouveau interieurstijl gronden in de jaren 1890. Mensen zochten een manier om het zware Victoriaanse tijdperk te verschuiven en op een andere manier te decoreren. Typerend is het hardhout, zowel gebeitst als gelakt, meestal bedekt met een oosters, kleurrijk tapijt. Ook de Tiffany lampen en glasramen maken deel uit van deze interieurstijl. De kleuren in het Art-Nouveau interieur kies je zelf, zolang ze licht en intrigerend zijn zoals salie groen, bruin, mosterd en lila. Een laatste eigenschap zijn de fantasierijke meubels met bloemen, bladeren, knoppen en wortels.

Gotisch interieur

Typerend aan de gotische interieurstijl zijn de donkere kleuren, zoals kastanjebruin, marineblauw, donkerbruin en bordeaux, tegen de muren. Er wordt gebruik gemaakt van gigantische ruimtes die krimpen door de donkere stijl. Sommigen voelen zich ongemakkelijk bij deze stijl, terwijl het voor anderen de sfeer van een luxueus en mystiek leven benadrukt. Ook het meubilair wordt donker bekleed en ingewikkeld afgewerkt. Daarbij voegt men vaak bloedrode of paarse accessoires toe om het contrast te verhogen.

Klassiek design

De klassieke interieurstijl is rijk aan details en een erg verfijnde stijl. Zowel de structuur van de meubels als de verlichting en accessoires zijn met precisie afgewerkt. De stijl roept een aparte atmosfeer op in huis, waar de geschiedenis vanaf druipt. Het klassieke interieur heeft iets te vertellen over het verleden en dat boeit de liefhebbers van deze stijl mateloos. Klassieke meubelen worden gekenmerkt door de massieve houtsoorten, zoals eik of kerselaar. Daarnaast wordt alles afgewerkt met gesneden details zoals bloemen, legendarische taferelen en diverse rode draadmotieven. Ontdek meer inspiratie voor een klassiek interieur op deze pagina!

Frans interieur

Het Frans interieur is sierlijk, speels en decoratief. De kleuren variëren van zonovergoten mediterraanse tinten tot zachte, gedempte tinten. De gekozen kleur wordt vaak herhaald in de ruimte. Het interieur wordt geaccentueerd door rijke details en er wordt regelmatig gebruik gemaakt van goud en brons. De meubels in het Frans interieur zijn vaak antieke stukken die doen denken aan de Franse Koninklijke stijl.

Tijdloos design

Een woning die er altijd fris en trendy uitziet? Dat bereik je met een tijdloos design. Dit blijvende karakter in een interieur creëer je door elementen te kiezen die jaren meegaan. Je mag dus absoluut niet afgaan op rages of trends. Speel in op details en maak gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, bakstenen en natuurlijke vezels zoals katoen. De tijdloze interieurstijl is ontworpen om functioneel te zijn. Het interieur is subtiel, aanpasbaar en overleeft modeperikelen. Als laatste is het belangrijk dat je in een tijdloos interieur kiest voor traditionele kleuren die blijvend zijn zoals beige, grijs en gebroken wit. Wil je ook een tijdloos interieur? Ontdek alle kneepjes voor een tijdloos design op onze tijdloze pagina!

Modern design

Het moderne interieur vloeide in de 19e en 20e eeuw voort uit de Art-Decostijl. De invloeden van het moderne interieur komen uit de moderne kunststroming, waar modernisme begon met impressionisme en ander abstract gebruik. Het voornaamste karaktereigenschap van deze interieurstijl is de vorm. De stijl gebruikt moderne vormen waaronder vierkanten en rechthoeken in combinatie met vloeiende lijnen. De voornaamste materialen die gebruikt worden in modern design zijn hout en kunststof.

Minimalistisch interieur

Deze interieurstijl is er een die voornamelijk de laatste jaren aan het opkomen is. Typerend aan deze stijl is de gestroomlijnde vormgeving die toch uitnodigend overkomt. Het minimalistisch design is charmant in ongeveer elke ruimte. Voor rommel is geen plaats in deze interieurstijl, elk stuk heeft een aangeboren schoonheid en simplisme. Om het design zo eenvoudig mogelijk te houden, wordt er gekozen voor één neutrale kleur. Deze wordt aangevuld met één of twee accentkleuren die iets meer leven brengen in het interieur. Vaak worden deze toegevoegd in de vorm van accessoires of decoratie. De gouden regel voor een minimalistisch interieur is: bewaar enkel het essentiële!

Bohemian design

Deze stijl past perfect bij mensen die “outside the box” denken. Er zijn eigenlijk geen regels of richtlijnen voor deze interieurstijl. De stijl is willekeurig en druk. In een Bohemian interieur is er geen ruimte meer over: alle lege plekjes worden gevuld met schilderijen, kussens en beeldjes. Bohemian design bestaat uit een heleboel accessoires en dateert uit de jaren 1800. De interieurstijl wordt voornamelijk geassocieerd met vagebonden en zigeuners. Ook was deze stijl typerend voor mensen die het niet eens waren met de politieke en sociale kijk in die tijd. Wil jij geen slaaf zijn van regels en hou je niet van strakke richtlijnen? Dan past deze stijl perfect bij jou!

Retro design

Retro typeert de stijl van de jaren 50, 60 en 70. Het interieurdesign wordt op een speelse manier aangepakt met grappige structuren, vormen en kleurrijke prints. Voornamelijk geometrische vormen, lijnen en illustraties die behoren tot de Pop-Art-stijl passen perfect bij het retrodesign. Vaak wordt retro en vintage door elkaar gehaald of verwisseld, maar het grote verschil is de uitgesproken aanwezigheid van retro en de ingetogen oudheid van vintage. Ben je er nog niet helemaal uit hoe het juist zit? Lees hier dan meer over het retro interieurontwerp!

Romantisch interieur

Een romantisch interieur voelt warm aan, is comfortabel en vaak bevat het de nodige luxe. De materialen die gebruikt worden voor het romantisch design zijn vaak van hoge kwaliteit, ogen prachtig en voelen zacht aan. Ook karakteristieke houten vloeren, hoogpolig tapijt en luxe stoffering horen zeker thuis in het romantische interieur. Daarnaast spelen accessoires een belangrijk rol in deze stijl. Spullen met een weelderige en elegante uitstraling mogen zeker niet ontbreken, maar met de nodige creativiteit vind je deze ongeveer overal!