Zonnecellen uit perovskiet: eenvoudig & goedkoop

We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om groene energie te produceren. Wetenschappers werken dagelijks aan nieuwe mogelijkheden. Zo bleek perovskiet een uitstekend materiaal om zonnecellen mee te bouwen. Wat de voordelen zijn van dit materiaal lees je hier! 

Buigbare zonnecellen in het verschiet

Vorig jaar slaagde chemicus Henk Bolink er samen met zijn groep aan de Universiteit in Valencia er in om een flinterdunne zonnecel te maken uit perovskiet. Dat deed hij op een ondergrond van PET, het materiaal waarmee frisdrankflessen gemaakt wordt. Dit wil niet alleen zeggen dat er buigbare zonnecellen in het verschiet zijn, maar ook dat zonnecellen in de toekomst 400 keer dunner worden dan de silicium-zonnecel die nu op de daken liggen.

Voordelen van zonnecellen uit perovskiet

Perovskiet absorbeert enorm véél zonlicht. Daarna schieten de ingenomen lichtdeeltjes in het perovskiet elektronen los. Deze elektronen worden in het materiaal goed geleid. De losgeschoten elektronen laten een gat achter en afhankelijk van het materiaal worden deze terug opgevuld. De elektronen in perovskiet hebben minder de neiging om zo’n gat terug op te vullen waardoor ze meer bewegingsvrijheid hebben. En dan is er nog het grote voordeel dat zonnecellen van perovskiet eenvoudig en goedkoop te maken zijn.

Bedenkingen bij zonnecellen uit perovskiet

Toch zijn er nog bedenkingen bij het materiaal. Het is namelijk niet duidelijk hoe lang het zijn werk goed blijft doen. Daarnaast trekt het zout in de verbinding water uit de lucht aan en dat vormt klonters. Vocht is met andere woorden een killer voor deze zonnecellen. Een oplossing hiervoor? De zonnecellen luchtdicht afsluiten met folie, maar daardoor wordt het productieproces terug duurder… Heel wat voer voor natuurkundigen, ingenieurs en chemici om over na te denken dus.

Bron: Standaard.be

28/03/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?