Zonne-energie: verwarm je water met de kracht van zonnestralen

Wist je dat de zon kan instaan voor 50% van onze jaarlijkse warmwaterproductie? Het is dus zéker nuttig om gebruik te maken van de kracht van zonnestralen. Een plek met zonneschijn leent zich onmiddellijk voor de installatie van een zonneboiler. Bovendien zijn een aantal uurtjes zonneschijn per dag al voldoende!

Water opwarmen met zonne-energie

Met een zonneboiler kan je op een efficiënte manier zorgen voor de warmwaterproductie in je woning. Die warmte begint bij de zonnestralen die op de zonnecollectoren schijnen. Deze zonnecollectoren nemen de energie van de zonnestralen op en zetten deze om in warmte-energie. De warmte-energie verhoogt de temperatuur van een warmtedragende vloeistof die van de zonnecollectors naar een wateropslagvat circuleert en daarbij via het zonnestation loopt.

Bron afbeelding: Wikipedia

Dit zonnestation beheert de volledige zonneboiler en zorgt dat de warmte die opgenomen werd via de zonnecollectoren overgebracht wordt naar de boiler. Schijnt het zonnetje niet? Dan moet je je geen zorgen maken, de boiler wordt uitgerust met een bijverwarming die overneemt indien nodig.

Optimaal genieten van zonne-energie

Het rendement van de zonneboiler is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is er in de eerste plaats de oriëntatie van de woning. De ideale oriëntatie voor zonnecollectors is natuurlijk pal naar het zuiden. Een kleine variatie zuid-west en zuid-oost kan ook.

Een andere factor is schaduw afkomstig van bomen, gebouwen of muren die de zonnecollectors afschermen van de zon. Als laatste is de productie van warmte-energie ook afhankelijk van het aantal geïnstalleerde zonnecollectors!

Water voordelig verwarmen met zonne-energie

Met een zonneboiler zorg je op een ecologische en economische manier voor het warm water dat uit de kranen stroomt. De keuze van de zonneboiler is daarbij wel afhankelijk van de energiebehoeften die voldaan moeten worden. Zo hebben het aantal bewoners en de verbruiksgewoonten een belangrijke invloed op de warmtebehoefte en dus de inhoud van de zonneboiler.

Wilt u meer weten over hoe u kan besparen met zonneboilers? Neem dan een kijkje op de website van het Groene Huis, boordevol info over duurzame energie
28/03/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?