Zonne-energie blijft boomen: einde in zicht?

Zonne-energie blijft boomen: einde in zicht?

Zonne-energie is nog steeds booming business in Nederland. Nu.nl meldt dat het aantal geplaatste zonne-installaties steeg van 3.1 miljoen in 2017 naar 4.7 miljoen in 2018. Een opmerkelijke groei... wat is hiervoor de verklaring en komt er überhaupt een einde aan deze trend?

Verklaring voor groei zonnepanelenmarkt

De reden voor deze opvallende toename? Naast particulieren, zijn nu ook bedrijven massaal overgestapt naar duurzame zonne-energie. En daar zit de sterke prijsdaling in de zonnepanelenmarkt voor iets tussen. Door snelle technologische vooruitgang wordt de prijs-kwaliteitverhouding steeds aantrekkelijker. Het kost met andere woorden steeds minder om dezelfde hoeveelheid zonne-energie op te wekken. En dat terwijl projecten die duurzame energie steunen overheidssteun krijgen. De overstap naar zonne-energie is dus meer dan ooit rendabel!

Einde groei (nog) niet in zicht

Eind 2018 was het totaal opgesteld vermogen van zonnepanelen in Nederland 4,2 gigawatt, waarvan de helft in de laatste twee jaren werd geplaatst. Deze cijfers werd gepubliceerd door Dutch New Energy Research. Maar eveneens wordt voorspeld dat de grootste groei nog moet worden waargenomen. Experts verwachten dat de groei in 2019 meer dan 2 gigawatt zal zijn.

Klimaatdoel (nog) niet in zicht

Dat klassieke bronnen van energie zoals aardolie- en aardgasvoorraden binnenkort op zullen zijn blijft een zorg van velen. De overstap naar zonne-energie is daarbij een logische stap richting een klimaatneutraler land. Maar is dit voldoende wil Nederland de nieuwst klimaatdoelen halen?

Ondanks het feit dat er al heel wat panelen werden geplaatst, wordt er in de Nederlandse hoofdstad nog "maar" 50 megawatt geproduceerd aan zonne-energie, terwijl dit 250 megawatt moet zijn tegen 2020. De groei in zonnepanelen zal zich dus nog flink moeten doorzetten om dit doel te halen.

Winnaars en verliezers

De groei van de zonnepanelenmarkt is gunstig voor iedereen die wil investeren in zonnepanelen. Enerzijds zorgt de technologie die blijft vooruitgaan voor goedkopere installatie- en energieprijzen. Anderzijds, zijn we minder afhankelijk van energieleveranciers voor onze energie. De grote verliezers? Het zijn vooral de aanbieders van grijze, vervuilende stroom die dit aan hun portefeuille zullen voelen!