Zo voorkom je een daklekkage: 4 handige tips

daklekkage modern interieur

Een lek in je dak? Om dat te herstellen, moet je vaak heel wat centen op tafel leggen. Geld dat je liever gebruikt voor leuke dingen, zoals vakanties of daguitstapjes met het gezin. Hoe je een daklekkage kunt voorkomen? Dankzij deze vier handige tips schiet jij vandaag nog in actie – en hoef jij je nooit meer zorgen te maken over een lekkend dak.

Tip 1. Verzorg je hemelwaterafvoer

Je hemelwaterafvoer, je dakgoot en regenpijp dus, zorgen ervoor dat het regenwater vlot wegloopt. Maar wat als die verstopt raakt door bijvoorbeeld bladeren, mos, takjes of ander vuil? Dan stroomt je dakgoot over, waardoor je het risico loopt op waterschade. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn! Gelukkig houd je je hemelwaterafvoer gemakkelijk proper met deze stappen:

  1. Trek stevige handschoenen aan.
  2. Klim met een ladder op het dak en verwijder het vuil met de hand.
  3. Reinig je dakgoot met een biologisch afbreekbaar middel.
  4. Spoel de dakgoot goed na met water.
dakgoot reinigen
Je dakgoot reinigen doe je gemakkelijk zelf.

Tip 2. Vergeet de schoorsteen niet

De schoorsteen is een kwetsbare plek op het dak: hij vangt alle weer en wind op. Slijtage en zelfs beschadigingen zijn dus niet zo uitzonderlijk. En ook langs breuken in je schoorsteen wil jij geen water binnenkrijgen. Contacteer daarom bij de minste problemen zeker een dakdekker. Die inspecteert je schoorsteen en dak, en reinigt en repareert die indien nodig.

schoorsteen repareren
Laat je schoorsteen zeker controleren door een professional – het is een gevaarlijk werkje!

Tip 3. Boek eens per jaar een professionele reiniging

De grootste vijand voor je dak? Vuil! Takjes, stukken steen die op je dak vallen, mos of algengroei … Grijp je niet op tijd in, slijt je dak weg, met een ernstige daklekkage tot gevolg. Gelukkig is een lekkend dak voorkomen in dit geval niet moeilijk: een jaarlijkse of zelfs tweejaarlijkse professionele reiniging door een dakdekker moet volstaan.

dak reinigen professional
Je ziet het: ook je dak reinigen is een gevaarlijke klus. Doe het niet zelf!

Een dakdekker heeft normaal gezien niet al te veel tijd nodig om jouw dak te reinigen. Even met de hogedrukreiniger over je dak is al voldoende. Waarom je het dan niet gewoon even zelf kunt doen? De dakdekker klimt het dak op: een gevaarlijk manoeuvre waarvoor je het best al even ervaring hebt. Jij wilt niet van je dak vallen!

Tip 4. Ook een groendak heeft onderhoud nodig

Wist je dat … ook een groendak kan gaan lekken?! Je groendak vereist wel specialer onderhoud dan een gewoon dak:

  1. Houd de afvoeren, de goot en de regenpijp dus, goed schoon.
  2. Haal onkruid regelmatig weg, zéker op de grindranden.
  3. Bewater het groen bij extra droog weer.
groen dak
Ook een groendak heeft extra onderhoud nodig om daklekkage te voorkomen!

Ook je dakbedekking onder al dat groen moet stevig genoeg zijn. Twijfel je of de kwaliteit nog wel in orde is? Vraag dan aan een dakdekker om eens te komen kijken: die weet perfect wat goed is voor jouw dak.

23/10/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

JB
Jelle Bruyndonckx

fdfdf

W
web-dl

There is evidently a bundle to identify about this. I think you made various nice points in features also. Shirlee Corrie Jemie

Bekijk 1 andere vraag over dit project